BİOEMPERYALİZM
Dünya’nın en büyük buzdolabı 1 milyon civarında tohum ile Dünya’nın gelecek yaşamının devamını saklıyor. Birçok ismi olan bu yere Kıyamet Ambarı, Nuh’un Gemisi bilimsel açıdan ise Küresel Tohum Deposu denilmektedir. Norveç’in Svalbard Takım Adalarında bulunan Küresel Tohum Deposu dünyanın geleceği olarak görülmektedir. Bu deponun inşası süresince büyük meblağlarda para yardımı yapılmıştır. Genel özelliklerinden bahsetmek istersek buraya gönderilen tohumlarının çoğunluğun yaşam ısısına göre -18 dereceye ayarlanmıştır. Yılın büyük bir kısmının karlarla kaplı olması depoda herhangi bir elektrik kesintisi yaşanması durumunda uzun yıllar boyunca tohumların bozulmasını engelleyeceği düşünülüyor. Deponun içerisinde 3 oda vardır. Bu odalardan birisinin dolduğunu, diğer odalar için ise hala tohum kabul ettiği bilinmektedir.
Bu deponun kuruluş fikri yeni değildir. Birçok ülke yıllardır kendi tohumlarını kendi ülkelerinde kurdukları depolarda muhafaza etmektedirler. Diğer tohum depolarından farkı küresel olmasıdır. Öyle ki dünyanın yalnız ülkesi olarak tabir edilen Kuzey Kore de tohumlarını bu depoya göndermiştir.
Küresel olarak ve bağımsız olarak kurulan bu deponun herhangi bir anlaşması olmadığı için duyulan güven de azdır. Suriye’nin kendi ülkesinde tohum ambarı olmasına rağmen Küresel Tohum Ambarına da tohum örnekleri göndermişlerdir. Fakat Suriye iç savaşında Suriye’nin sahip olduğu Halep’teki tohum ambarı maalesef büyük zarara uğramış ve kullanılmaz hale gelmiştir. 2015 yılında Suriye devleti Küresel Tohum Ambarına gönderdikleri tohumları geri istediler. Ekilip biçilen tohumların yeni yedekleri tekrardan saklanılması için gönderilmiştir. Asıl amaç alınan tohumların tekrardan yeni haliyle depolanmasıdır.
Suriye’deki yok edilen tohum ambarı sonrasında yedeklenme için Lübnan ve Fas’ta yeni ambarlar kurmuşlardır. Küresel Tohum Ambarına da geri gönderilen tohumların bir kısmı da bu ülkelerde saklanmaya başlanmıştır. Tohumlarını geri alsalar bile duyulan güvensizlik nedeniyle başka ülkelerde ekstra saklamaları örnek gösterilebilir.
Bu deponun yapımında harcanan yüksek meblağların sadece yapımında ihtiyaç duyulmuyor. Düzenli olarak yatırım yapacak ülkeler ve kişiler aranıyor. Peki bu kişiler ya da ülkeler ile yardım yapmayıp orada tohum saklayan ülkeler eşit olacak mıdır sorusu bu sefer akıllara geliyor. Bu konuda da herhangi bir açıklama bulunmamaktadır. En önemli konulardan birisi ise destekçi olan birkaç kişi ve kuruluşun dünya genelinde GDO’lu ürün yetiştiriciliğinden tanınan kişi ve kuruluş olmasıdır. Buraya gönderilen tohumları olağanüstü bir durumda da aynı şekilde ilk haliyle teslim edilip edilmeyeceğini belirten bir sözleşme veya anlaşma yoktur. Küresel Tohum Ambarının tohumlar üzerindeki şartının yalnızca ata tohumları kabul etmesidir.
Tek söylenilen bu tohumların olağanüstü durumlarda tekrardan kullanılması için depolandığı fakat bu depolamada da her ülke aynı şekilde pay alabilecek mi bilinmiyor.
Bu Küresel Tohum Ambarının inşa edildiği bölge olarak incelersek iklim olarak yılın neredeyse tamamında soğuk olması tohum bozulmalarını engelleyecektir. Jeopolitik olarak dünyada meydana gelebilecek savaş, terörizm gibi faktörlerden uzakta olması düşünüldüğü için o bölgeye kurulmuştur. Ada olduğu için ve yer şekillerinden dolayı yalnızca deniz yolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Halk olarak ise az sayıda insan yaşaması ve AB istatistiğine göre güvenilir bölge seçilmesidir. Peki herhangi bir dünya genelinde yaşanan olağanüstü bir durumda bu bölgeye kimler ulaşabilecek merak konusudur. Ulaşılsa bile yüksek güvenlik önlemi olan bu yere nasıl girebileceklerdir bilinmemektedir.
Norveç ile anlaşamama durumunda olan bir ülkeyseniz ve tohumlarınıza ihtiyacınız varsa nasıl alacaksınız veya nasıl hak talep edeceksiniz bilinmemektedir. Başta özgür ve bağımsız olarak bahsettiğimiz bu depo ne kadar özgür ve bağımsızdır tartışmalara açık bir konudur. Hala da bu depoyla alakalı bir anlaşma veya sözleşme çalışması yapılmamıştır. Yalnızca ülkeler tohumlarını saklanması için göndermeye devam etmektedir.
KAYNAK;
SUDE KAYNARCA
BÖLGESEL ANALİZ TOPLULUĞU
SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER
MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ
Yorumlar
Yorum Gönder