SOSYAL MEDYANIN DİL ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİLERİ

Bilindiği üzere bulunduğumuz çağ, teknoloji/bilgi çağıdır. Bilgiye saniyeler içinde erişilebildiği ve bilginin  hızlıca üretildiği bir çağdayız. Şuan teknoloji ürünleri  yaşamımızın vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir. Televizyon , tablet bilgisayar ,akıllı telefonlar ve daha nicesi… İnternet sayesinde istediğimiz verilere en kısa zamanda  ulaşabilir durumdayız. İnternetin yaygınlaşmasının beraberinde sosyal medyalar doğmuştur. Sosyal medyanın olumlu ve olumsuz etkilerini ele aldığımız zaman olumsuz tarafları daha ağır basmaktadır. Bu yüzden olumsuz yönlerine değineceğiz.
Sosyal medyanın zamanla insanlar tarafından fazla rağbet görmesi günlük hayatta ilgilendiğimiz, kitap okumak, sohbet muhabbet etmek, bahçede oyun oynamak gibi aktivitelerin önüne geçmiştir. İnsanlar görüşmek istediği kimseyle yüz yüze görüşmek yerine sosyal medya vasıtasıyla haberleşmeyi tercih ediyor. Her gün binlerce paylaşım yapılıyor bir çok insan bunları görüyor ve beğeni yapıyor. Maalesef  sosyal ağlarda kendini var etme çabası, insanlar arasında iletişimi zedeler duruma getirmiştir. Kişinin kendini ifade etme biçimi zayıflamış, basit ve bayağı cümleler daha fazla tercih edilir duruma gelmiştir.
Örneğin yazının en çok ağır bastığı Twitter, kullanıcıları tarafından anlatım bozukluğu, argo kelimelerin yaygınlaşması, yanlış kısaltma ifadeleri  ne yazık ki gençler arasında normal bir durum gibi görünmeye başlamıştır.
Güzel dilimiz Türkçe'mizin kurallarından birisi de noktalama ve yazım kuralllarıdır. Duygu ve düşünceleri daha açık ifade etmek, cümlenin yapısını ve duraklama noktalarını belirlemek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, sözün vurgu ve ton gibi özelliklerini belirtmek üzere noktalama işaretleri kullanılır. Eğer bir dile saygı duyularak o dilin korunması hedefleniyorsa yazım kurallarına uymak mecburiyettir.
 Yine sosyal medyada rastladığımız hatalardan birisi de  ünlü seslerin eksik ve yanlış yazımı ünsüzlerin de eksik yazımından kaynaklanan problemlerdir. Bir cümle kurarken  onun noktalama ve  yazım kuralları ve anlatım bozukluğuna bakılmadan yazılıyor olması bizlerin konuşma diline de kötü yönde  yansımaktadır. Sosyal medyada ünlü olan kişilerin yazdıkları yazılara bakıldığından durumun aslında ne kadar ciddi olduğu açıkça görülebilir.
Bu olumsuz eğilim en çok çocukların dil gelişimini etkilemekte ve kelime hazinelerini daraltmaktadır. Sadece çocuklarla sınırlı kalmayıp aile içi iletişimi de kötü yönde etkiler ve kişinin ailesi ile olan samimiyetini zedeleyebilmektedir. Dil insanlar arasında iletişimi sağlayan tabii bir vasıta* olduğuna göre iletişimin en önemli unsuru olan dilin kurallarını göz ardı etmemek gerekir.
Bu kurallara uymak bizlere, iyi bir diksiyon, doğru telaffuz etme, akıcı konuşma gibi olanakları sağlar. Maalesef bu hususa dikkat edilmeyerek sosyal medyalarda, bu kurallar dışında olan yazılar hızla yayılmakta, küçüğünden büyüğüne bir çok kişiyi olumsuz yönde etkiler duruma gelmiştir.
Yazma ,sosyal bir etkinliktir toplumsal ve bilişsel bir süreçtir. Düşünme ile yakından ilişkilidir. Anlatım becerilerini ve zihnimizdeki kavramları genişletmemize yardımcı olur. Bu doğrultuda yazma, iletişim ve temel dil becerilerinde yadsınamayacak ölçüde katkı sağlar.
  Sosyal medyada yapılan hatalardan birisi de Türkçe'de olmayan ve bir anlam ifade etmeyen sözcüklere gelen yapım ekleridir. Bu durum dilimizi ve zihnimizi körelten bir durumdur. Örneğin İnstagram'da fotoğraf ağırlıklı paylaşımlar çok olduğu için insanlar az sözle çok şey anlatmak istemektedirler. Bunun sonucunda "oturmalarca, aşklarca, kavuşmalarca, sunumlarca" gibi ne anlam ifade ettiği belli olmayan kelimeler zuhur etmeye başlamıştır.
Bunun önüne geçebilmek için bizlerin öncelikle iyi bir ana dil bilincine sahip olmamız gerekmekte ve Türkçe'nin kurallarını kendimize hayat felsefesi yapmaktan geçer. Aksi takdirde, başka milletlerin dilleriyle kendimizi ifade etmek durumunda kalacak ve kültürümüzün en büyük taşıyıcısı olan dilimizi kaybetmek durumunda kalacağız.



Çiğdem ÖZTÜRK

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

Bölgesel Analiz Topluluğu

Yorumlar

Popüler Yayınlar