AB VE TÜRKİYE ARASINDA İMZALANAN TEK PAZAR ANLAŞMASI

 


   Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay ile AB İç Pazar, Sanayi, Girişimcilik ve KOBİ'ler Genel Müdürü Kerstin Jorna tarafından çevrimiçi törenle 31 Mart 2023 tarihinde Ankara ve Brüksel’de Türkiye’nin Tek Pazar Programı'na katılımını sağlayan anlaşma   imzalandı.

Bu programın amacı İç Pazarın iyileştirilmesi sağlamak, işletmelerin ve vatandaşların korunmasını sağlamaktır. Ayrıca Avrupa'nın COVID-19 pandemisinden kurtulmasını sağlamak için AB finansman programıdır. Bu programın bütçesi 4 milyar avro olarak öngörülmüştür. Tek Pazar Programı 2014-2020 döneminde uygulanmakta olan 6 farklı AB Programının birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Programa katılım müzakereleri 11 Kasım 2021 tarihi itibariyle başlamıştır.

 Tek Pazar programının hedefleri arasında ise yüksek düzeyde gıda güvenliğini sağlamak ve tüketicilere daha da yüksek koruma sağlarken, başta KOBİ’ler olmak üzere işletmelerin rekabet gücünü artırmaktır. Ayrıca Tek Pazar'ın yönetişimini ve kurallara uygunluğunu geliştirmek, yüksek kaliteli istatistikler üretmek ve yaymak, etkili Avrupa standartları geliştirmek gibi hedefleri de vardır.

 Bu anlaşma ile birlikte ülkemizin 2021-2027 döneminde Tek Pazar Programı’na katılımına ilişkin değerlendirmeler yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, AB ve Türkiye’nin, ticaret, imalat, girişimcilik ve sanayi alanlarında uzun bir ortaklık geleneğine sahip olduğunu vurgulamıştır. Bunun yanı sıra Türk şirketler, Avrupalı şirketler ve girişimciler arasındaki ortaklıklara katkı sağlayan Tek Pazar Programı’nın Türk ve Avrupa ekonomileri için önemli bir anlaşma olduğunu söylemiştir. Son olarak 2021-2027 döneminde Tek Pazar programı anlaşması ile birlikte Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki Tek Pazar alanındaki iş birliğinin daha güçlü olacağı ve işletmelerin pazarlara erişiminin kolaylaşacağı öngörülmektedir.

Kaynak:https://www.ekonomim.com/ekonomi/turkiyenin-tek-pazar-programina-katilim-anlasmasi-imzalandi-haberi-688950

MERVE YAŞAR

BÖLGESEL ANALİZ TOPLULUĞU

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER

Yorumlar

Popüler Yayınlar