DÜNYANIN EN DEMOKRATİK MONARŞİSİ

 


   Birleşik Krallık anayasal monarşi ile yönetilmektedir. Anayasal yönetim hükümdarın yetkilerinin anayasa ve meclis tarafından kısıtlandığı monarşi türüdür. Birleşik Krallık’ta yönetim hiyerarşiktir. Üyeleri beşer yıllık süreyle ve seçimle gelen Avam Kamarası alt meclisken, Lordlar Kamarası üst meclistir. Lordlar Kamarası eskiden babadan oğula şekilde asilzadeler arasından seçilip oluşurken günümüzde parti veya kral tarafından yapılan atamalarla belirleniyor. Avam Kamarası, Lordlar Kamarası ve nihayetinden en tepede kraliyet bulunuyor. Kral siyaset üstü bir kimlikte ve bir kamu görevlisi olarak ülke temsilinde rol almaktadır. İngiliz Kralı Birleşik Krallık'ın devlet başkanıdır. Birleşik Krallık İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İngiltere’yi kapsar. Yani 4 ülke İngiliz Kraliyeti yönetimi altındadır. Kral’ın görevleri sembolik ve kısıtlıdır. Kraliyetin başına geçen kral veya kraliçeler siyasi olarak tarafsız bir çizgide durmuştur. İngiltere başbakanı her hafta Çarşamba günü Buckingham Sarayı'na gelir özel ve konuşmaların resmi kaydı bulunmayan bir toplantı ile  krala hükümet hakkında güncel bilgiler verir. Genel seçim döneminde hükümet kral tarafından feshedilir ve seçilen yeni başbakan ilk ziyaretini Buckingham Sarayına gerçekleştirir. Kral tarafından resmi olarak hükümet kurma yetkisi alır. Parlamento’dan çıkan yasalar Buckingham sarayına kralın onaylaması için gönderilir. Kral tarafından onaylanmayan yasalar yasalaşamaz ve hükümdarın başbakanı görevden alma yetkisi vardır. Burada kraliyetin sembolikliği her ne kadar kendisini sorgulatsa da 1708 den bu yana kraliyet yöneticilerinin herhangi bir yasayı onaylamadığı olmamıştır.



Yabancı devlet liderleri Buckingham sarayında Kraliyet ailesini ve Birleşik Krallığı temsilen resmi olarak Kral tarafından ağırlanır. Ayrıca kral da ülke ziyaretlerinde ülke başkanları tarafından resmi bir törenle karşılanır, görüşür.

Kral 56 bağımsız ülkeden ve 2.5 milyar insandan oluşan İngiliz Milletler Topluluğunun başkanı ve yine İngiliz Milletler Topluluğu üyesi olan 14 ülkenin de kralıdır.

Kraliyet ailesinde veraset, hükümdarın en büyük çocuğuna geçmektedir. Kraliçe Elizabeth’in ölümün ardından en büyük çocuğu olan Galler Prensi 3.Charles kral oldu Kral Charles’in ardından da  herhangi bir feragat veya bir ölüm olmaması durumunda en büyük oğlu olan William tahta geçecek. Kraliyet veraset kurallarında erkek çocuğunun kız çocuğuna karşı öncelik kuralı 2013 yılı itibariyle değiştirildi. Bu sebeple Galler Prensi William’ın kızı taht varisleri arasında üçüncü sıradadır.

KRALİÇE ELİZABETH'İN ARDINDAN

Elizabeth Alexandra Mary Windsor yani Kraliçe II. Elizabeth Birleşik Krallığın 70 yıl hükümdarı olmuştur. Taht varisliğinde 3. Sırada olan II. Elizabeth’in tahta çıkması beklenmezdi lakin amcası VIII. Edward’ın tahttan feragat etmesiyle babası VI. George tahta geçer ve II. Elizabeth tahtın bir numaralı varisi olur.1952 yılında babasının vefatının ardından 1953 yılında resmi olarak tacını giyerek 70 yıllık taht sürecini başlatmış oldu.

2.Dünya savaşının tahribatı sürerken tahtı devralan Kraliçe Elizabeth’in 70 yıllık taht sürecinde ve 96 yıllık yaşamında dünyada ve İngiltere de birçok şey yaşandı. Kadınlar seçme ve seçilme hakkını elde etti, 2.Dünya Savaşı yaşandı ve bitti, Birleşmiş Milletler kuruldu, İsrail kuruldu, uzaya ilk insan gönderildi, Kore-Vietnam savaşları yaşandı, cep telefonu icat edildi, internet kullanılmaya başlandı, Çernobil faciası gerçekleşti, Berlin duvarı yıkıldı, ikiz kuleler saldırısı gerçekleşti, koronavirüs salgını yaşandı. Ayrıca Kraliçe döneminde İngiltere parlamentosundan 16 başbakan geldi geçti.

Genç yaşında otoriter ve akıllı duruşuyla zaman içinde edindiği tecrübeli taht süreciyle İngiliz Kraliyeti’nin en önemli hükümdarı haline gelen II. Elizabeth’in 8 Eylül 2022 de vefatının ardından oğlu Galler Prensi 3.Charles 73 yıllık bekleyişin ardından tahta geçti.


ÖZLEM ŞANGÜL

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER

BÖLGESEL ANALİZ TOPLULUĞU

 

 


Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar