SAVUNMA SANAYİİNDE YERLİ YAZILIMIN ÖNEMİ

 


   Türk savunma sanayisinde son zamanlardaki yükseliş hepimizi çok heyecanlandırıyor. Peki bu yükselişin arka planında ne var? Bu yükselişteki yerli yazılımın rolü nedir? Hep beraber inceleyelim.

Türk savunma sanayii tarihsel kırılmalar arasında yeni bir eşiktir. Türkiye’nin kuruluştan itibaren maruz kaldığı güvenlik temelli riskler günümüzde de devam etmektedir. Süregelen bu güvenlik sorunları hiç olmadığı kadar risk oluşturmaktadır. Oluşturulan her riskin de bir cevabı olmalıdır. Çağın gelişimiyle birlikte verilen bu cevapların nitelikleri ve teknolojik boyutu da artmaktadır. Gelişmekte olan Türk savunma sanayii rakiplerine oranla zaman ve gelişim bakımından büyük bir risk oluşturmaktadır. Öyle ki 2020 itibariyle dünyanın en büyük yüz savunma sanayii firması arasında yer alan ASELSAN, TUA, BMC, ROKETSAN, STM, FNSS ve HAVELSAN Türk silah sanayiinin gelişimini, gücünü ve etkisini göstermektedir. Peki bu başarının altında yatan temel etmen sizce de teknolojinin yadsınamaz payı değil midir? Yazılımsal boyutu arttıkça başarı oranı artan Türk savunma sanayisi birçok sistem geliştirerek riskleri minimalize etmeyi hedeflemiştir. Çoğu teknolojimiz sadece Türkiye’de değil dünyada da yankı uyandırmayı başarmıştır.

Günümüzde medya aracılığıyla Türk savunma sanayisi dendiğinde akıllarda hemen birkaç isim ve kuruluş tabii ki beliriyor peki Türk savunma sanayii kuruluşları sadece bunlardan mı ibaret? Elbette, hayır. Fakat yediden yetmişe en bilinen yerli firmalarımızı saymak gerekirse bunlar: ASELSAN, HAVELSAN, TUBİTAK, ROKETSAN ve BAYKAR Makinedir diyebiliriz.

Peki şu filmlerde gördüğümüz karar verme yetisine sahip bilgisayarlar, kişileri ve olayları tanımlayan kameralar, kırılması güç adreslere sahip modemler ve dahası sadece filmlerde mi oluyor yoksa ordumuz çoğuna sahip olabilir mi? Hem de yerli ve milli...

Dilerseniz bu heyecan verici yazılımlara sahip teknolojilere biraz göz gezdirelim...



Yönetim açısından bakacak olursak stratejik hamleler ve anlık bilgi aktarımında rol 0ynayan Entegre Komuta Kontrol Sistemi gerçek bir kolaylık. Detaylı bir şekilde incelediğimizde görüyoruz ki ASELSAN 30 yılı aşkın süredir Komuta kontrol, bilgisayar haberleşme ve bilgi sistemleri üretmekteymiş. ASELSAN Entegre Komuta Kontrol Sistemleri, öngörülemeyen ve değişken muharebe koşullarında hareket kabiliyetini arttıran gerçek bir verimlilik sağlayıcı yazılım ürünlerindendir.



SASAD ve OSSA üyesi olan ESEN Sistem Entegrasyon, dünyada en çok ABD tarafından üretilen ve kullanılan sistemi üreterek Türkiye’de önemli bir ilke imza attı. Geniş Alan Gözetleme sistemleri aynı anda bir şehir merkezi büyüklüğündeki alanda (~20km2) sürekli biçimde gözetleme imkânı sağlıyor. Bu sayede geniş alanda tam bir durumsal farkındalık sağlanabilmekte ve çok daha fazla istihbarat verisi toplayabilmekte olan GAG sistemi tespit edilen hedeflerin tümünü otomatik olarak izliyor ve kendi veri tabanında tutabiliyormuş. Ayrıca olağandışı olayların algılanmasını otomatik olarak algılıyor. İnsan gücünü azami seviyede tutabilmek ve zamandan kar edebilmek için böyle yazılım ürünlerine ihtiyacımız olduğunu bir kez daha görmüş oluyoruz. 
TÜBİTAK, savunma sektöründeki tüm sistemlerde kullanılan ve dünyada 11 adet bulunan Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi’ni (GİS) tamamen yerli olarak geliştirdi. Yerli sistem ile insansız hava araçları, helikopter ve uçak gibi savunma sistemlerinde kullanılan kritik teknolojilerin tamamen özgün olarak geliştirilmesine imkân sağlanıyor ve bu sayede tüm yazılımlar millî olarak geliştirildiğinden dışarıdan müdahale ihtimali tamamen ortadan kalkıyor. TÜBİTAK, geliştirilen gerçek zamanlı işletim sistemi (GİS) ile uçak, füze ve uydu yapımı gibi alanlarda millileşmeyi yüzde 100’e çıkarmayı amaçlamaktadır. İşletim sisteminin ülke savunma sanayi için çok kritik öneme sahip. Çünkü bunlar gömülü sistemler denilen yazılımlar. Bu sistemler millî olmadıkça sızmalara ve müdahalelere karşı tam olarak güvende olmak mümkün değil. Yani füze, insansız hava aracı, helikopter, uçak yapabilirsiniz fakat bu GİS gibi sistemleri millî yapmazsanız kafanızda her zaman soru işaretleri olacak ve güvenlik açığı ortaya çıkacaktır. 


Mobil canlı yayın yazılımı KUZGUN; insansız hava araçları (İHA) ile silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) elde ettiği canlı yayın görüntülerini yer birliklerine mobil cihazlar üzerinden yüksek güvenlikli şifrelenmiş internet ağıyla aktararak, istihbarat ve operasyon kabiliyeti anlamında önemli katkılar sunmaktadır.      Böylece sadece askeri birliklerde izlenebilen İHA veya SİHA‘ların görüntüleri, bölgede aktif görev yapan timlerdeki mobil cihazlara yüklenen Kuzgun uygulamasıyla anlık olarak takip edilebilecektir. KUZGUN uygulamasının birliklerimize anlık istihbarat sağlamak, saha ve karargâh arasındaki iletişimi güçlendirmek, düşman unsurlar önceden görülerek tespitini kolaylaştırmak, gerekli tedbirler ve taarruz kararlarını daha hızlı almak gibi faydalar sağlayacaktır Anlık aktarılan yayınlar sayesinde bölgeye hakim olacak asker ve güvenlik personeli, dilediğinde canlı yayını durdurup bölgedeki düşman unsurları tespit edebilecek, bölgenin anlık fotoğrafını çekebilecek, görüntüyü yakınlaştırmak suretiyle düşman unsurları belirleyebilecek. Ayrıca Kuzgun uygulamasıyla bölgede keşif ve gözetleme yapan İHA veya SİHA‘ların pilotuyla uçtan uca şifreli iletişime geçilebilecek.

 

Yazımızda yer verdiğimiz bu örneklerle birlikte görüyoruz ki Türk savunma sanayii gelişmekte ve bu gelişmede yazılım faktörünün payı büyük...Bu gidişatın ivmelenerek ilerlemesini temenni ediyor, yazımızda alıntılarla yer verdiğimiz https://millisavunma.com adresine teşekkür ediyoruz




EYLÜL AKKILIÇ

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ

BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI

BÖLGESEL ANALİZ TOPLULUĞU

Yorumlar

Popüler Yayınlar