GÜRCİSTAN GENÇLİK DEĞİŞİMİ PROJESİ



    Herkese merhaba, geçtiğimiz aylarda katılma fırsatı bulmuş olduğum ‘Our Difference Is Our Strength’ isimli gençlik değişimi programından bahsedeceğim bugün sizlere. Bu gençlik değişimi programı Ulusal Ajans’ın sunmuş olduğu Avrupa Birliği Destekli olan proje programlarından birisiydi.  Projeye başvuru sürecim Instagram’da görmüş olduğum bir derneğin gönderisi ile başlamıştı. Proje hemen ilgimi çekmiş ve bırakılan başvuru formunu doldurmuştum. Yaklaşık bir hafta sonra ise Mail ile projeye ‘Asil’ katılımcı olarak seçildiğimi öğrendim. Kısa bir süre sonra ise diğer Türk katılımcılarında yer aldığı bir WhatsApp grubu kuruldu ve bizlerin bulunduğumuz şehirlere göre biletlerimizi aldılar. Projeye 6 Türk katılımcı olarak gidiyorduk ve aramızdan bir lider seçilmişti. Projenin ev sahibi ülkesi ise Gürcistan’dı. Gitmeden önce hazırlıklarımızı yaparak Türk Kültür Gecesi için kültürümüzü yansıtan Türk Bayrağı, Ayran, Kına gibi çeşitli malzemeler almıştık yanımıza. Ve 10 günlük proje maceramız başlamıştı.

İlk gün yerleştikten sonra diğer takımların da gelmesiyle birlikte tanışma organizasyonu yaptık ve sohbet ettik. Ertesi gün ise projemiz tam anlamıyla başlamıştı. Projeye katılan ülkeler, Letonya, Ermenistan, Slovakya, Gürcistan, Yunanistan ve Türkiye olarak toplam 6 farklı kültür ile oradaydık. Sabah energizer etkinliği ile kaynaşmış ve isimlerimizi öğrenmiştik.

 Our Difference Is Our Strength isimli projemizin temel amacından bahsedecek olursam proje boyunca her ülkede var olan ayrımları, bu ayrıştırılan insanların veya olayların sebeplerini ve olası çözümlerini tespit etmekti. Proje boyunca program saatleri aynıydı belli bir düzen içerisinde bunlar kahvaltı, energizer etkinlikleri, proje konumuz ile ilgili çeşitli etkinlikler, kahve arası, etkinliklere devam etme, öğle arası ve sonrasında tekrar etkinlikler ile son buluyordu. Her defasında farklı gruplar oluşturup o grup ile sunumlar, tiyatrolar, oyunlar, ve görevler tamamladık. Ayrıca her gece farklı bir ülkenin kültür gecesi oldu ve her ülkenin katılımcıları kendi kültürlerini yemekleriyle, gelenekleriyle, tarihiyle, danslarıyla ve coğrafyası ile tanıttı. Bizde ülkemizin kapsamlı videosunu izleterek, götürmüş olduğumuz yemekleri sunarak ve hatta Kahoot! adlı oyun sitesi ile onlara izletmiş olduğumuz Türkiye videosu ile ilgili quiz hazırlamıştık. Böylelikle kültürler arası sentez sağlanmıştı. Tüm hafta boyunca bunları yaptık ve diğer boş zamanlarımızda ise çevreyi keşfetmiştik.


Projenin son günlerinde ise Gürcistan’ın oldukça görkemli şehirlerinden birisi olan Batum’a gittik. Burada tabi ki bize verilen görevler vardı gruplara ayrıldık ve görevlerimizi tamamladık. Sonrasında ise Batum’u gezme, tarihi mekanlarını ziyaret etme, geleneksel yiyecek ve içeceklerini deneme fırsatımız oldu. Tüm bunları yabancı arkadaşlarımız ile yapıyor olmak uluslararası bağlamda güzel arkadaşlıklar kurmamıza sebebiyet vermişti.


Proje sonuna geldiğimizde kendimde birçok gelişim gözlemledim. İngilizce konuşma konusundaki engellerimi aştığımı fark ettim artık daha özgüvenliydim. Sorunları çözme, empati kurma yönüm gelişti. Farklılıklarımızın yanında hepimizin bir olduğunu aynı duyguları paylaştığını ve projenin de ismini aldığı gibi farklılıklarımızın aslında gücümüz olduğunu anlamıştık. Farklı seçimlerinden dolayı kimseye zorbalık yapmamayı, herkesin seçimlerine saygı duymamız gerektiği konusundaki bilincimiz tazelenmişti. Ve böylece daha bilinçli bireyler olmuştuk. Proje esnasında unutulmaz anılar ve yeni arkadaşlıklar kazandım. Farklı bakış açıları ve vizyonlara sahip kişileri tanıdım bu da benim olaylara daha geniş perspektiften bakmamı geliştirdiğini söyleyebilirim. Umuyorum isteyen herkes bir gün bu projelere dahil olur. 

 


GAMZE ÖZDEMİR
MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ
SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER
BÖLGESEL ANALİZ TOPLULUĞU

Yorumlar

Popüler Yayınlar