GENÇLİK DEĞİŞİMİ, EĞİTİM KURSU VE ESC NEDİR?

 


    Son yıllarda en fazla gündem olan konulardan olan öğrencilerin yurtdışına gidip uluslararası anlamda tecrübeler kazanmasının imkanlar boyutundaki zorluğu gün geçtikçe daha da önem kazanmaktadır. Gelişen ve durmaksızın ilerleyen teknoloji, değişen ekonomik şartlar, iş hayatında değişen gereklilikler, yeni meslek gruplarının oluşumu , dil bilmenin, farklı kültürleri tanımanın ve yurtdışı deneyiminin hayattaki öneminin artışı gibi birçok etken gençlerin yurtdışı deneyimine sahip olması gerektiğine ve bu yönde isteğinin oluşumuna neden olmaktadır. Bu istek sonucunda deneyim edinme şansı yakalayan gençler, yurtdışı deneyimlerinde kendilerine farklı vizyon ve misyonlar katmışlar, özgüven, girişkenlik, sorumluluk, ekiple hareket edebilme, dışa dönüklük, sorun çözebilme gibi konularda gelişim gösterdikleri saptanmıştır. Bu talep ve gereklilik üzerine gençler deneyim kazanmak için araştırmaya koyulmuş ve ülkeler arası kur farkı, pahalılık, fahiş uçak bileti ve vize fiyatları, deneyimsizlikten kaynaklı oluşan özgüven problemleri, işlemlerin karmaşıklığı gibi birçok etmenden ötürü bu isteği hayata geçiremedikleri yapılan anketler sonucunda ortaya çıkmıştır fakat bu noktada gençler için Avrupa Birliği proje ve gönüllülük çalışmaları devreye girmektedir. Bu fırsatlar nedir mi? Bu fırsatlar Gençlik Değişimi (Youth Exchange) ve ESC (European Solidarity Corps)’dir.

 

Erasmus+ Nedir?

Erasmus+, Avrupa Birliği’nin Avrupa’da; eğitim, staj, gençlik ve spora yönelik oluşturulmuş bir destek programıdır. Bu program Avrupa Birliği tarafından fonlanır ve 2021 – 2027 dönemi için bütçe 26.2 milyar Euro olarak belirlenmiştir. Proje türleri Erasmus+ Projeleri ve ESC Projeleri olmak üzere ikiye ayrılır. Erasmus+ projeleri Gençlik Değişimi Projeleri ve Eğitim Kursu Projeleri olarak kendi içinde ikiye ayrılırken, ESC Projeleri de kendi içerisinde kısa dönem ve uzun dönem olmak üzere ikiye ayrılır.

 

Gençlik Değişimi (Youth Exchange) Nedir?

Gençlik Değişimi denen program; Avrupa Birliği’nin gençlerin yurtdışı deneyimi fırsatı kazanması için finanse etmiş olduğu, katılımcı ülkelerin 13-30 yaş arası gençlerinin birlikte minimum 5 maksimum 21 gün süren projeler yapığı bir program türüdür. Genellikle 7 – 10 gün aralığında planlanır. Her Gençlik Değişim Projesi’nde 16 – 60 kişi arası katılımcı bulunur.  Öğrenci ya da meslek sahibi olmak, gönderici kuruluş ya da dernek üyesi olmak ve yabancı dil bilmek gerekmez. Gençlik Değişimlerinde gençlik grupları önemli bir noktadır. Öncelikle her 5 genç bir statü aranmadan proje yazma yönergesine uyarak bir araya geldiğinde bir gençlik değişim projesi yazabileceğini ve kabul alabileceğini bilmelidir. Bunun için aranan şartlar; 4 katılımcı ve en az 18 yaşından büyük bir grup lideri olarak tercih edilmektedir. ECAS sistemi üzerinden gerekli formları gerekli şekilde doldurarak bir gençlik kuruluşu kurmaları ve buranın üzerinden ülkenin Ulusal Ajans’ına projeler göndermeleri, kabul almaları ve bu bağlamda uygulamaları mümkündür. Her projenin yazarı yani bir ev sahibi kuruluşu bulunmaktadır. Bu ev sahibi ya da yazar dediğimiz platforma o ülkedeki kurumları, kuruluşları, gençlik gruplarını ve dernekleri (STK) örnek verebiliriz. Her ülkedeki Ulusal Ajans bu projelerin kontrol merkezidir, projeler Ulusal Ajans tarafından kabul edildikten sonra yasal süreç başlamış olur ve yine her projenin denetimi her ülkenin kendi Ulusal Ajans’ına aittir. Avrupa Birliği’nin finanse etmiş olduğu ödeneğin içerisinde yol, yeme-içme, konaklama ve orada kalınacak vakitte projeye ait diğer aktiviteler için ayrılmış özel giderler yer almaktadır. Ev sahibi kuruluşun projesine ve tercihine göre bordo pasaportlular için vize ücreti de karşılanabilmektedir. Proje içeriğine gelecek olursak; spor, ayrımcılık, çevre bilinci, dijitalleşme, doğa, sağlıklı yaşam, müzik, dans vb. türlerde pek çok  içerik söz konusudur. Proje süresince katılımcı ülkelerin ekipleri ve belirlenen liderler ile projenin konusuna göre bir yerde kalınıp icebreaker ve energizer denilen kültür sentezini, kaynaşmayı, barışı, ayrışmamayı, beraberliği, ekip ruhunu ve dil gelişimini ön plana koyacak etkinlikler yapılmaktadır. Farklı kültürlerden gelen gençlerin çeşitli konularda projelerde bir araya gelerek Avrupa vatandaşlığı bilici kazandıkları, becerilerini geliştirdikleri, farkındalıklarını arttırdıkları ve kültürel zenginlikleri keşfettikleri bir programdır. Projelerin arkasında yatan amaç, birlik ve beraberliğin sağlanması, farklı kültürlerle tanışma, küresel barışı sağlama, uluslararası dostluklar oluşturma, proje konusuna göre kişiyi daha bilinçli ve duyarlı hale getirme, proje sonucunda dünyada bir şeyleri değiştirerek toplumsal fayda sağlama, toplumu ve toplumsal olayları iyileştirmektir. Projeye başvurma şekli ise paylaşılan başvuru formunu doldurarak, Europass CV ekleyerek ve etkili bir motivasyon mektubu yazarak yapılmaktadır.

 

Eğitim Kursu (Traning Course) Nedir?

Eğitim kursu, belirli sorunlara çözüm bulabilmek için fikir alışverişi odaklı gerçekleşen ve katılımcılara yenilikçi bir rehberlik sunan eğitim programı türüdür. Bu projede türünde genellikle eğitmen ya da eğitmenler bulunur ve proje sürecini onlar yönetir. Eğitim kurslarında konaklama, yemek masrafları, ulaşım ve önceden belirtilmişse vize masrafları Avrupa Birliği’nin sağlamış olduğu fon tarafından karşılanır. Eğitim kurslarında genel anlamda motivasyon ve tecrübe önemlidir. Başvuru Salto-Youth üzerinden; gençlik çalışanı olma şartı, organizasyon ve görev bilgileri, deneyimleriniz, motivasyonunuz ve CV2niz baz alınarak değerlendirilir. Gençlik çalışanı nedir kısmına gelecek olursak; doğrudan gençler için çalışan, yaygın öğrenme tekniklerini kullanan ve/veya gençlik hakları alanında çalışan profesyonel kişilere denir. Bu kişiler genellikle gençlik merkezleri, gençlik dernekleri, kamu / özel kuruluşlarının gençlik birimlerinde çalışmaktadırlar.

 

ESC (European Solidarity Corps)

ESC (European Solidarity Corps) denen program da Avrupa Birliği tarafından gençlerin yurtdışı deneyimi şansını elde etmesi için finanse edilmiş ve her ülkenin kendi Ulusal Ajans’ı tarafından da yönetilen bir program türüdür. Kısa dönem ve uzun dönem olmak üzere ikiye ayrılırlar. Kısa dönem; 2 – 8  hafta arası bir süreci kapsarken uzun dönem; 2 – 12 ay arası bir süreci kapsar. Avrupa’da sivil toplum kuruluşlarında gönüllü gençleri görevlendirerek dayanışma ve hoşgörü geliştirmeyi ve aktif vatandaşlık bilincini arttırmayı amaçlayan, gencin Avrupa’da 1 yıla kadar gönüllü faaliyetlerde bulunmasına olanak sağlayan bir programdır. Gençler, ESC kapsamında gittikleri ülkelerdeki engelliler, göçmenler, çocuklar, sahil temizliği, müzede çalışma, bir STK ofisinde çalışma, dezavantajlı gruplarla çalışma vb. konularda gönüllülük yapmaktadırlar ve bu projelerde gençlere yerel dil desteği sağlanır. 18-30 yaş arasındaki yeterli motivasyona sahip her genç eğitim, cinsiyet, iş vb. hiçbir duruma bakılmaksızın bu programlara katılma hakkına sahiptir. Bu programda özellikle belirtilmişse dil şartı aranır fakat mezuniyet yeterliliği aranmaz. ESC’yi Gençlik Değişimi programından ayıran en büyük özellik daha uzun süreli ve gidilen ülkede gönüllülük yapmaktır. Gençlerin 1 kısa dönem ve 1 uzun dönem olmak üzere toplamda 2 kez ESC programlarından faydalanabilme hakları mevcuttur. ESC’yi Gençlik Değişimi’nden ayıran bir diğer özellik ise cep harçlığı (pocket money) denilen ödeneğin gence verilmesidir. Bunlar kuruluşun planına göre bazen günlük, bazen haftalık, bazen de aylık olarak gence verilmektedir. Gençler bu cep harçlığı ile orada kaldıkları müddetçe oluşan ekstra ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar. Gençler, Europass CV ve motivasyon mektubu hazırlayarak, mail ya da Gençlik Portalı üzerinden başvurularını ileterek bu program türüne başvurabilirler. Bu projelerde; konaklama, yemek masrafları, ulaşım (+şehir içi ulaşım), vize masrafları, cep harçlığı ve sigorta masrafları karşılanmaktadır.

Bu projelere katılmak size; gönüllülük bilinci, yabancı dil geliştirme, kültürler arası iletişi arttırma, özgüven kazanma, evrensel düşünme yeteneği kazanma, kişisel gelişime katkı sağlama, daha geniş bir bakış açısı ve kişisel farkındalık gibi konularda yetkinlik kazandırır. Her proje için ayrı motivasyon mektubu hazırlanmalıdır çünkü her projenin konusu, ülkesi ve gerekli yeterlilikleri farklıdır. CV’nin güncel olması ve doğru formatta hazırlanması önemlidir. CV hazırlanırken; projenin ülkesine, konusuna, çalışılacak gruba hakim olduğunu göstermek önemlidir. Yetkinlikler hakkında doğru bilgi vermek, tecrübelerinizi projeye aktarmak, projenin size kazandıracaklarını yazmak ve projenin işleyişi için kolaylaştırıcı fikirler sunmak CV’nin önemli noktaları arasında yer almaktadır. Başvuru dil ortaklığı sağlamak ve anlaşılabilir olmak amacıyla İngilizce yapılmalıdır.

Her üç program sonucunda da gençlerimize Avrupa Birliği onaylı YOUTHPASS Sertifikası verilmektedir. Bu sertifika, gençlerin Avrupa Birliği gönüllülüğü yaptığını gösterir ve pek çok başvuruda işe yarayan bir belge niteliğindedir.

 

 BETÜL ÜNAL

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER

BÖLGESEL ANALİZ TOPLULUĞU


Yorumlar

Popüler Yayınlar