LONDRA KÖPRÜSÜ OPERASYONU

 




 İngiltere Kraliçesi ll.Elizabeth’in ölümü sonrasında neler yapılacağı en ince ayrıntısına kadar uzun yıllardır planlanıyor. Hatta uygulanacak prosedürlerin ll.Elizabeth’in ölümden yaklaşık bir hafta önce prova edildiği bile söyleniyor.

 Dün 96 yaşında Kraliçe’nin vefatının ardından 1960’dan beri hazırlanan planlar gerçekleşmeye başladı. Prosedür şu şekilde gerçekleşecekti. İlk olarak kişisel doktoru Gastroenterolog Profesör Huw Thomas tarafından ölümü onaylanacak ve onayın ardından “Londra köprüsü yıkıldı” kodu ile ölümü ilk kez öldüğü odanın dışına iletilecek.

 Odanın dışında bu haberi ilk alacak kişi güvenilir bir telefon hattından aranan özel sekreteri Sir Edward Young olacak. Tabi ki mesaj şifreli olarak iletilecek, bu şifre “Londra köprüsü yıkıldı” olacak. Daha sonra bu haberi öğrenecek ikinci kişi ise İngiltere’nin başbakanı olacak. Özel sekreteri yine güvenli bir hattan başbakana ulaşıp Kraliçe’nin öldüğü haberini verecek. Daha sonra Young İngiltere Ulusal Birliği’ne bağlı 15 devlet başkanına haber verecek ama bu süreçte basının haberi olmayacak. Bunun nedeni hiçbir devletin Kraliçe’nin ölümünün basın tarafından öğrenilmemesi gerektiği, bunun bir saygısızlık olduğudur.

 Bütün bunlardan sonra Kraliçe’nin ölümü haberi basın birliği ve haber ajanslarına iletilecek. Kraliçe’nin ölümden kısa bir zaman sonra yas kıyafeti giyinmiş bir uşak, Buckingham Sarayı’nın kapılarına 12 günlük yas sürecini detaylandıran siyah kenarlı bir duyuru asacak. Aynı zamanda web sitesi de düzenlenerek siyah bir arka plana bürünecek ve benzer bir mesaj yayınlanacak. Ve bayraklar yarıya indirilecek.

 Tabi bu sürece sadece Buckingham Sarayı değil bütün İngiliz medyası 30 yıldır hazırlanıyor. The Times’ın 11 günlük yas döneminde yayınlanacak her şey büyük ölçüde hazırda bekletiliyor. Sadece Kraliçe’nin öldüğü gün o anki duygularla yazılacağı için o günün gazete yayını hazır değil. BBC haber muhabirleri verdikleri röportajlarda Kraliçe’nin öldüğü günün konuşmalarını çok kez prova ettiklerinden bahsetmişlerdi.

 Kraliçe’nin ölümden sonra Prens Charles kral olacak ancak resmi tören Kraliçe’nin ölümden bir gün sonra yapılacak. Prens Charles kral olduktan sonra bayraklar yeniden yükselecek. Bu süreçte milli marşta geçen “God Save Queen” sözleri “God Save King” olarak değiştirilecek.

 Kraliçe’nin ölümü takiben 4 gün boyunca tabut Westminster Hall’ a yerleştirilecek ve yas tutanlar günde 23 saat saygılarını sunabilecek. Ayrıca Kraliçe Elizabeth’i ziyaret edenlerin sayısının 2 milyonu geçeceği konuşuluyor. Tabutun Westminster Hall’ da kaldığı son gün Kraliçe’nin torunları tabutun başında duran resmi muhafızlardan görevi teslim alıp bir süre tabutun başında nöbet tutacaklar, bu nöbetin ismine “Prenslerin Nöbeti” adı verilmiştir.

 Defin işlemleri ve cenaze töreni ölümünün 10 ve 12.günleri arasında gerçekleştirecek. Birçok ülkede o gün için ulusal yas ilan edilecek ve birçok dünya lideri bu törene katılacak. Cenaze işlemi yapılacak günün sabah 9’un da gerçekleştirilecek ve Big Ben’in zili bir kez çalacak günün geri kalanında çanın sesini azaltmak için çekiç deri ile kaplanacak. Kraliçe Elizabeth’in nereye gömüleceği önceden planlanmış olsa da bunun hakkında bilgi verilmedi ancak büyük ihtimalle babasının yanına St. George Şapeli’ne gömülecek.

 Profesör Murphy, “O sadece Britanya’daki insanların tüm yaşamları boyunca arka planda olması  değil, aynı zamanda bu hükümet biçiminin gerçekten onun etrafında şekillenmesidir” dedi. “Ve onsuz nasıl yürüyeceği hiç belli değil.

 Kraliçe Elizabeth’in 08.09.2022 de gerçekleştiği ölümü sonrasında bütün bu prosedürler uygulanmaya başlandı ve uygulanmaya devam ediyor. 70 yıllık hükümdarlığının sonuna geldi. Hükümdarlığı sırasında İngiliz Milletler Topluluğu’nda 150’den fazla başbakanla çalıştı. Soğuk savaş onun döneminde başladı ve bitti. Berlin duvarı yapıldı ve yıkıldı. Kendisi İngiltere halkı ve tüm dünyada çok sevilen bir hükümdar ve bizde onu sevgiyle anıyoruz…

ZÜLAL DEMİRCİ

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER

BÖLGESEL ANALİZ TOPLULUĞU

Yorumlar

Popüler Yayınlar