KATAR, TÜRKİYE’YE NE KATAR?

 


Katar, Arap Yarımadası’nda yer alan bir Basra Körfezi ülkesidir. Tek kara komşusu Suudi Arabistan’dır. Neredeyse Ağrı’nın yüzölçümüne (11.376 km²) sahip olan Katar (11.571 km²), nasıl dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer almakta ve gün geçtikçe zenginliğine zenginlik katmaktadır? 1971 yılında bağımsızlığına kavuşan Katar’ın resmi dili Arapça ve İngilizcedir. Bağımsızlığını yeni kazanmış Katarlılar, monarşi ile yönetilmektedir. Emirleri Es-Sani’dir.

Katar’da halk bir zamanlar sadece balıkçılıkla geçimini sağlamaya çalışıyordu. Daha sonra petrol ve gaz rezervlerin bulunmasıyla deyim yerindeyse piyangoyu kazanmış oldu. Ülke, geçimini doğalgaz ihracatı yaparak sağlamaktadır. O kadar çoktur ki ülkede başka bir şey üretme ihtiyacı bulunmamıştır. Dışarıdan yiyeceklerinden giyeceklerine birçok ürünü ithal etmektedir. Refah seviyeleri oldukça yüksektir. Bu doğalgaz kaynakları bir gün tükenirse diye de birçok şirketi satın almışlardır ya da ülkelerle ortaklık yapmışlardır.

Peki Katar, Türkiye’ye ne katar? Türkiye-Katar ilişkileri oldukça fazladır. 2013 yılında başkent Doha'daki Türk Büyükelçiliği’nin yeni binası açılmıştır. Daha sonra Türkiye, Doha’da askeri bir üs kurmuştur. Bu üs kurulduktan sonra Suudi Arabistan, Mısır ve Bahreyn gibi ülkeler Katar’a ambargo uygulamıştır. Yiyeceklerini yurt dışından ithal eden Katar zor durumda kalınca, Türkiye’den çok sayıda uçakla yardım gönderilmiştir.

Daha sonra 2018 yılında Rahip Brunson olayı ile Türk lirası, dolara karşı değer kaybetmişti. Burada da yardımımıza Katar koştu. Tabii ki bu dostça bir yardım değildi çünkü uluslararası ilişkilerde devletlerin dostluğu olmazdı.

Katar gün be gün Türk şirketlerini satın alıyordu. Örneğin; QNB Finansbank, ABank, beIN Media Group, Banvit, Altınyıldız, YKM, Ay Marka, Beymen ve Boyner gibi şirketleri satın almıştır. Borsa İstanbul’un %10’unu da yatırımlarına katmıştır. 1964 yılında kurulan BMC (savunma sanayimiz için önemli bir şirket idi) Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstri Komitesi’ne satılmıştır. TÜİK verilerine göre 2014 – 2018 yılları arasında Katarlılar, Türkiye’de 1552 konut alırken, İstanbul, Bursa, Trabzon, İzmir ve Bodrum öncelikli bölgeleri olmuştur. Ayrıca Katar, 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacaktır. Bu Orta Doğu’da gerçekleşecek ilk Dünya Kupası olacaktır. Türkiye, Dünya Kupası’na katılamasa da bu konuda yardımlarını esirgememiştir. Bakan Soylu, ‘’ "2022 FIFA Dünya Kupası'nın güvenliği ile ilgili de çok anlamlı bir iş birliği içerisindeyiz. Toplam 3 bin 250 personelle inşallah orada güvenliği sağlamak üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz.’’ Açıklamasında bulunmuştur. Sadece güvenlikle de değil, inşası için birçok malzeme yine Türkiye’den sağlanmıştır.



Para her kapıyı açar mı, yoksa paramızla istediğimiz kadar kapı satın alabilir miyiz? Sanırım Katarlılar için ikincisi daha mantıklı. Orta Doğu ülkesi denilince insanların kafasında oluşan tablo az çok bellidir fakat Katar, o tablonun dışında kalmıştır ya da yeni bir tablo satın almıştır. Bilemiyorum.. Sonuçta zenginlik “Doha”larında var.

KAYNAKÇA;

https://www.trthaber.com/haber/gundem/bakan-soylu-turkiye-4-yilda-en-cok-insani-yardim-yapan-ulke-oldu-667635.html

https://www.birgun.net/haber/madde-madde-katar-in-turkiye-yatirimlari-280178

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/turkiye-katar-iliskileri-son-20-yilda-buyuk-gelisme-gosterdi/2439884


ELİSA ZEYTÜNLÜOĞLU

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ

SİYASET BİLİMİ & ULUSLARARASI İLİŞKİLER

BÖLGESEL ANALİZ TOPLULUĞU


Yorumlar

Popüler Yayınlar