ERGENEKON’DAN İKİNCİ ÇIKIŞIMIZ: 19 MAYIS 1919

  


‘‘Ya istiklâl, ya ölüm!’’ parolası ile Bandırma’ya binen Mustafa Kemal Paşa, bir milletin makus talihini değiştirmiş, Ergenekon’dan çıkmasını sağlamıştır. Samsun’a ayak bastığı gün olan 19 Mayıs’ı kendi ifadesiyle: “…anacım hep derdi ki oğlum seni bir bahar günü doğurdum…”. Devamında: ‘’Bu bir 19 Mayıs günü niçin olmasın?...’’ diyerek doğum günü ilan etmiştir.

    19 Mayıs tarihi, Hatay Dörtyol’da ve İzmir’de Hasan Tahsin’in yakmış olduğu istiklal ateşinin, Samsun’dan bütün Türk yurduna yayıldığı kutlu tarihtir. Mustafa Kemal Paşa’nın Anadolu’ya tanınmış bir halde çıkması ve geniş yetkilerle gelmesi onun Kurtuluş Savaşı’nın yegane lideri olmasını sağlamıştır. Yakılan istiklal ateşi, Ergenekon’u eritmiş ve Türk Milleti hürriyetine kavuşmuştur…

    19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, önceleri birçok farklı isimle anılmış ve kutlanmıştır. İlk kez ‘‘Gazi Günü’’ ismiyle 1926 yılında Samsun’da birtakım gösterilerle birlikte kutlanmıştır. Bayram bugünkü halini ise Beşiktaş’ın atılımlarıyla kazanmıştır. 1935 yılında ‘‘Atatürk Spor Günü’’ düzenlenmiş ve resmi kayıtlara ‘‘Atatürk Günü’’ olarak geçmiştir. 

    Beşiktaş’ın kurucu üyelerinden Ahmet Fetgeri Bey’in ifadesiyle: ‘’Atatürk Günü’nün tüm Türk Gençliği’ne mal edilebilmesi için 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı adı altında ve her yıl yapılmasını teklif ediyorum.’’ 1935 yılından sonra meclisten geçen kanun ile 19 Mayıs günü “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı” olarak ‘‘Devlet Bayramı’’ statüsünde kutlanılmıştır.

    19 Mayıs tarihinin gençlere armağanı önemli bir tarihi hadisedir. Atatürk’ünde konunun önemi üzerinde: “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur!” söylediği söz gibi aynı zamanda yıllarca birçok cephede nüfusunun büyük bir çoğunluğunu kaybeden Türk Milleti için dinamik ve zeki nesiller yetiştirmek gelecek adına çok önemliydi…

    19 Mayıs; bütün Türk Gençliğinin ve sporcularının bayramıdır. Bayramımız Kutlu Olsun!

SEZER POLAT

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ 

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER

BÖLGESEL ANALİZ TOPLULUĞU

Yorumlar

Popüler Yayınlar