19 MAYIS 1919: ATATÜRK'ÜN BİZ GENÇLERE EMANETİ

 

  

Hemen hemen çoğu milletin tarihte veya gelecekte yaptığı veya yapacağı gelişmeler, alacağı kararlar dünya tarihinde ki yerini almış gelenekleşmiş, bayram veya anma törenleri, kutlamaları şeklinde bilinir. Bu gibi gelişmeler milletin geleceğini, yönetim biçimini, refahını değiştirebilecek gelişmeler olabilir.

Türk tarihinde bu önemli gelişmeyi her yıl Türkiye’de inkılap hareketlerinin başladığı resmi gün olarak kutlarız. Fakat bugünün bir den fazla anlamı vardır ve değeri bizler için çok büyüktür. Türkiye’nin kurucusu, kurtarıcısı Türk Milleti’nin kahramanı Mustafa Kemal Paşa ‘’19 Mayıs 1919 Gençlik ve Spor Bayramı’’ olarak bugünü ölümsüzleştirmiştir. Türkiye'nin karanlık dönemlerinde, bataklığa saplanmış bir halden kurtarılması ve bu kurtarıcının Mustafa Kemal Atatürk ve Türk Milleti olması sebebiyle “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’’ olmak üzere anılır ve kutlanır.

   Dağılmış, parçalanmış ve çoktan paylaşılmış olan Osmanlı topraklarının kurtarılma hareketleri ilk olarak 19 Mayıs 1919 da Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun'a gitmesiyle kurtuluş mücadelesinin ilk hareketleri başlamış oldu. Kısaca vermeye çalıştığımız bu mücadele Türk Milleti için önemli bir dönüm noktası olmuştur. Millî Mücadele’yi başlatmak üzere Samsun’a ayak bastığı 19 Mayıs 1919 tarihinin önemi nedeniyle de 19 Mayıs’ı Türk gençliğine armağan etti. Ayrıca 19 Mayıs sadece kurtuluşumuzun değil kuruluşumuzun da ilk adımlarındandır birisidir.

Yenilgiye uğrayan Osmanlı hükümeti, Müttefik kuvvetlerle Mondros anlaşmasını imzalayarak, Anadolu'nun küçük bir kalbi dışında neredeyse tüm topraklarını İngiltere, İtalya, Fransa ve Yunanistan'a bırakmıştı. Osmanlı İmparatorluğu'nu yok etmek için imzalanan Mondros anlaşması, İzmir'in işgali ve Yunan ordusunun Anadolu'ya doğru şiddetli bir şekilde ilerlemesiyle uygulanıyordu.

Mustafa Kemal, Erzurum ve Sivas'ta İmparatorluğun dört bir yanından temsilcilerin katıldığı iki ulusal kongrenin toplanmasına önderlik etti, ardından 23 Nisan 1920'de Ankara'da ulusal bir parlamentonun kurulmasına öncülük etti. Kuvvetlerinin yanı sıra Ankara hükümetinin merkez komutasındaki düzensiz kuvvetler, sonunda işgalci güçleri yenen yeni bir ordu yarattı.

Türk Kurtuluş Savaşı dört yıl sürdü ve 24 Temmuz 1923'te Lozan Antlaşması ve 29 Ekim 1923'te Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla Türkiye'nin sınırlarının uluslararası olarak tanınmasıyla sonuçlandı. Atatürk daha sonra 19 Mayıs'ı milli bayram ilan etti. Türk gençliğine ve sporuna adanmıştır. Bayram bugün Türkiye'de Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaya devam ediyor.

KAYNAKÇA:

Ağaoğlu, S., (tarihsiz). Kuvayı Milliye Ruhu, İstanbul.

Akçura, Y., (1983), Osmanlı Devleti'nin Dağılma Devri, Ankara.

Bayur, Y., H., (1951), Türk İnkılâp Tarihi, C.II, III. Kısım, Ankara

Süslü A. (1984). Osmanlı İmparatorluğunu Paylaşma Projeleri, Belleten, XLVII, (745-804)

Tevetoğlu F. (1987). Atatürk’le Samsun’a Çıkanlar, Ankara.

A. BERK SALTABAŞ

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER

BÖLGESEL ANALİZ TOPLULUĞU 


Yorumlar

Popüler Yayınlar