ANTALYA DİPLOMASİ FORUMU – ADF 2022

 


11 MART 2022 – ADF 1. GÜN

OTURUMLAR

POST-PANDEMIC RECOVERY, LIVELIHOODS AND LOCALITIES OTURUMU


Konuşmacı, Isiaka Abdulqadir Imam / Secretary General of D-8 Organization for Economic Cooperation

8 ülkenin (Türkiye, Nijerya, Mısır, Pakistan, Endonezya, İran, Malezya ve Bangladeş) bir araya gelerek oluşturduğu D-8 organizasyonunun kobilere verdiği desteklerin ekonomiye sağladığı katkılardan bahsetti. Covid kapsamında yaklaşık 3 milyar dolar kobilere yardım yapıldı. Dijital dönüşümün önemini vurguladı. 

 Konuşmacı, Kandia Kamissoko Camara / Minister of State, African Integration and Diaspora of the Republic of Cote d’lvoire

Aşılar üzerinde durdu. Aşıların erişilebilir olması Afrika için çok önemli. Fildişi Sahili’nin aşı üretimi konusunda kapasitelerinin olduğunun altını çizdi. Uluslararası arenada desteklere ihtiyaçları olduğunu bildirdi. Afrika halklarını koruyabilmek için aşıya ihtiyaç var. Bu aşıların mevcudiyeti ve erişilebilirliği konusu çok önemlidir. Aşı üreticisi ülkeler aşıları ilk başta kendilerine ayırdıkları için aşılar Afrika’ya geç ulaştı. Afrika’daki halklar sağlıksız olursa büyüme ve gelişme sağlanamaz.

LEADER’S PANEL 1 / PRICE OF PEACE OR COST OF WAR OTURUMU




Ukrayna’dan Online Olarak Katılan Konuşmacı

Ukrayna’nın bekasına Ukrayna’nın kendisi karar vermelidir.  Lavrov, propaganda mesajları vermeye devam etmekte. Ukrayna’daki durum, tıpkı 2014’te Kırım ve Donbas’ta olduğu gibi topyekûn savaş halindedir ve yapay söylemler vardır. Ukrayna ulusu 1000 yıllık geçmişe sahiptir ve aslında Rusya bunu Bükreş Memorandumu ile biliyor.  Ukrayna; NATO, AB, ABD ve Türkiye’den destek beklemekte. Ukraynalılar özgürlüklerinden feragat etmek istemiyorlar. Rusya’nın Cenevre sözleşmesine karşı gelmesinden şikayetçiler. Şehirler, küçük yerleşimler ve yeni doğan hastaneleri hedef alındı ve vuruldu. Ayrıca, Ukrayna’nın nükleer kaynakları da hedef alınmaktadır. Nükleer terörizmle Rusya, savaş suçları işlemeye devam etmektedir. Bütün dünya saldırılar için bir araya geldi ancak savaşı durdurmak için mutlak birliğe ihtiyaç vardır. Desteklerle beraber, Kremlinin agresif politikaları durdurulmalıdır.

 ‘’Medeni dünyanın desteği olmadan çok zorlanacağız, ancak her zaman halkımızı ve egemenliğimizi koruyacağız.’’

“Lavrov’la görüşme çabaları sonuca ulaştırmadı. Bu çabalarımızı ortaklarımızın desteklemesini bekliyoruz.”

 Konuşmacı, Jens STOLTENBERG / NATO Genel Sekreteri

NATO, 2014’ten beri Ukrayna’ya gerek eğitim gerek ekipmanlarla destek vermiştir. Bununla beraber Ukrayna’ya, NATO daha fazla yardım yapmaya devam ediyor ve edecektir. NATO olarak Rusya’ya eşi benzeri görülmemiş ekonomik yaptırımlar yapıldığını görmekteyiz. Öyle ki uzun süredir nötr olan ülkeler bile sessizliğini bozarak Rusya’ya ciddi yaptırımlar uygulamaktadır ve eğer Rusya, egemen bir devleti işgal etmeye devam ederse ve NATO’nun yeni müttefikler kazanmasına engel olmaya çalışırsa yani NATO’nun genişlemesine engel olmaya çalışırsa yaptırımlar da en ağır şekilde devam edecektir. Savaşın sonunu görmek istiyorsak Rusya’nın saldırılarını kesmesi lazım yoksa ekonomik yaptırımlarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Bu sıralar belirsiz zamanlar yaşıyoruz. Mottomuz; hepimiz birimiz, birimiz hepimiz içindir. NATO olarak şunu netleştirmek isteriz ki NATO bir savaş başlatmaz, ancak saldırılara karşı çıkar.

 

Konuşmacı, Borut PAHOR / Slovenya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

Öncelikle NATO’nun böyle bir genel sekretere sahip olması büyük bir güçtür. Ancak NATO’nun, Ukrayna NATO’ya üye olmadığı için savaşa doğrudan girmesinin doğru olmadığını düşünmektedir. Ayrıca Rusya’yı AB üye ülkelerine saldırmaması konusunda uyardı. Rusya ile siyasi müzakere için Rusya’yı daha fazla köşeye sıkıştırmamız gerekiyor. Bu müzakerelerin ilk adımı olarak da dünkü toplantıyı düşünebiliriz ve ateşkes için de herkese baskı yapılmalıdır. Ukrayna AB üyesi olmak isterse, AB ülkelerini bu süreci hızlandırmaya davet ediyoruz. Aynı şekilde Ukrayna tarafsız kalmayı düşünürse de onları destekleyeceğiz. Tam şu anda Ukrayna için durum çok zor ve onları sonuna kadar destekliyorum. Savaşı genişletmek için değil, ateşkes için uğraşmamız gerektiğini düşünüyorum. Tüm dünya olarak elimizden geleni yapmalıyız. Böylelikle diyalog sürdürülebilir. Ukrayna’ya yardım söz konusu. Aynı zamanda tüm bu sorunların çözülebilmesi için güçlü bir diplomasiye ihtiyacımız olduğunu belirtmek isterim. Son olarak eklemek isterim ki Ukrayna devlet başkanı Zelensky ve Ukrayna halkına hayranlığımı belirtmek istiyorum. Ukrayna halkına başarılar dilerim.

 Konuşmacı, Mohamed BAZOUM / Nijer Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

Ukrayna’da yaşanan insanlık dramını bizler de yakından takip etmekteyiz. Uzakta olmamıza rağmen aynı dünyada yaşadığımız için savaştan bizler de herkes gibi etkileniyoruz. Hatta savaştan dolayı artan enerji, yakıt ve buğday fiyatlarının artışı bizi çok fazla etkiledi. Bu yüzden şu anda ileri gitmek yerine geriye gitmekteyiz.

Soru: Batı’nın Rusya’ya yapmış olduğu yaptırımlara katılmayı düşünür müsünüz?

Öncelikle Afrika tek bir ülkeden ibaret olmayan geniş bir kıtadır ve Afrika bu savaşın tehditlerini en ince ayrıntısına kadar düşünebilmeli. Çünkü Afrika eğer ki bu yaptırımlara katılırsa, Avrupa’ya en uzak ülkeden bile daha ağır bedeller öder.

LEADER’S PANEL 2 / REGIONAL AND GLOBAL PATHWAYS TO PEACE AND PROSPERITY OTURUMU



Konuşmacı, Julius Maada BIO / Sierra Leone Başkanı

Dünyada eşit fırsatlar verilmiyor. Destekleyici ortam Avrupa’ya da sunulmalı. Şu an Afrika’da El Kaide ile mücadele etmekte. Özellikle Sahra bölgesinde güvensizlik ve terörizm çok yüksek ve darbelerin bulaşma olasılığı var. Dünyada bir yer güvenli değilse hiçbir yer güvende değildir.

“Korona yayılmaya başladığında insan seçmedi ama aşılar üretilmeye başlanınca insan seçti.” “Birlikte olmalı ve beraber hareket etmeliyiz”. Avrupa’da cereyan eden olaylar bizim üzerimizde de etkili.” Enerji fiyatlarındaki artış gibi.  

Konuşmacı, Vjosa Osmani SADRIU / Kosova Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

Bölgemizde barış tesis etmek için çok uğraş verilmekte. Balkanları düşündüğümüzde hep bir istikrarsızlık vardı. Barış ve demokrasi üzerine yoğunlaşmalıyız.  Barış, sadece savaş yokluğu değil eşit fırsatlar yaratmaktır, refah adına çabalamaktır. AB, barışın ne kadar önemli olduğunu görmelidir. Bölgemizde reformları ivedilikle yerine getiriyoruz. Kosova’nın AB ye üyelik başvurusunun desteklenmesini istiyoruz.

 Konuşmacı, Edi RAMA / Arnavutluk Cumhuriyeti Başbakanı

Balkanlarda, bütün Avrupanın kırılma noktasındayız. Bölgede NATO üyesi olan, olmayan, farklı geçmişlere sahip ve farklı ittifaklarda bulunan toplumlar var. Batı Balkanlar için yapılan çalışmalarla elimizden geleni yapıyoruz. Bugün dünyada eşitsizlik hala devam etmektedir. Afrikadaki insanların sadece %10 unun aşılanmış olması ırkçılıktan başka bir şey değildir.

 12 MART 2022 – ADF 2. GÜN 

OTURUMLAR

SEARCHING FOR A COMMON GROUND IN THE MIDDLE EAST OTURUMU

 Konuşmacı Dr. Riad MALKI / Filistin Devleti Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı

Filistin’de yaşananlar Ukrayna’dan farksız değildir. Uluslararası toplum ikiyüzlü davranmaktadır. “İsrail, ilişkileri karşılıksız bir şekilde, hiçbir şey olmamış gibi normalleştirmeye çalışmaktadır. İsrail, bizlerin haklarını ve münhasır ekonomik alanlarını aldı. Ancak Türkiye’nin, İsrail’le olan iyi ilişkilerini normal karşılamaktayız. “

 Konuşmacı, Fuad HUSEYIN / Irak Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı

Uluslararası arenada çifte standart uygulanmakta. Iraklılar olarak iç savaşın acısını 50 yıldır çekiyoruz. Çözüm önerimiz savaşları durdurmak ve müzakere yapmak. Savaşları durdurmak için beraber çalışabiliriz. Bölgesel bir güvenliğe ihtiyaç vardır. Irak 40 yıl diktatörlükle yönetildi ve değişim her zaman şiddetle oldu. Irak’ta demokrasi daha yeni. Bu bedenle inişler çıkışlar yaşanabilir. Demokratik süreçleri yürütebilmek için demokratik kültür oluşturmamız gerekiyor aynı zamanda demokrasinin eğitim boyutu da vardır. Tahran ile Washington arasındaki gerilimler ve gelişmeler Irak’ı da etkilemektedir.

 Konuşmacı, Abdallah BOUHABIB / Lübnan Cumhuriyeti Dışişleri ve Göçmenler Bakanı

BM, Lübnan için alınan kararları tam anlamıyla uygulamadı. Arap ülkelerinin desteğine ihtiyacımız var.

Konuşmacı, Alexander SCHALLENBERG / Avusturya Cumhuriyeti Dışişleri Bakan

İnsan haklarının eşit ve sistemlerin daha adil olması gerektiğini vurguladı. Uluslararası kanunlar çok önemlidir çünkü devletleri koruyan şey uluslararası kanunlardır. Uluslararası ilişkilerde en önemli para  birimi güvendir.                                                                                                  

REVITALISING MULTILATERALISM: UN AND BEYOND OTURUMU


 

Konuşmacı, Dr. Naledi PANDOR / Güney Afrika Cumhuriyeti Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanı

Sürdürülebilir kalkınma hedeflerimiz var ancak hızlı gitmemiz gerektiği kadar hızlı gitmiyoruz. Herkes egemenliği, insan haklarını ve toprak bütünlüğünü hak ediyor. Filistinlilerin yaşadıkları acıyı, Ukrayna’da yaşanan acılarla eşit görmek gerekir. Daha fazla kadın başkana ihtiyacımız vardır çünkü kadınların çözüm üretmedeki rolleri büyüktür.

 Konuşmacı, Volkan BOZKIR / BM 75. Genel Kurul Başkanı, AB Eski Bakanı, Büyükelçi

BM Güvenlik konseyi ile genel kurul arasında denge kurulması şarttır.

 Konuşmacı, Gjorge IVANOV / Kuzey Makedonya Eski Cumhurbaşkanı

BM, 21. yüzyılda gücünü kaybetmeye başlamıştır. BM’de diyalog değil monolog ortamı hakimdir. Oysa krizleri çözebilmek için monologlara değil diyaloglara ihtiyaç vardır. Rusya, Ukrayna toprakları üzerinde hak iddia ediyor ancak Ukrayna’da bunu kabul edebilecek kimse yok. Ek olarak BM genel sekreteri çatışma başladığından beri Kiev’e gitmedi. Verilen otoriteleri kullanabilmek gerekir.

 Konuşmacı, Ayşe Cihan SULTANOĞLU / BM Genel Sekreteri’nin Uluslararası Cenevre Görüşmeleri Özel Temsilcisi

Birleşmiş Milletler kurulurken insanlara cenneti vaat etmek için kurulmadı, insanları cehennemden kurtarmak için kuruldu. (alıntı)

BM’nin reforma uğraması gerektiğini kabul ediyor. BM’nin aidiyetinin hepimizde olduğunu vurguluyor.

ENERGY SECURITY IN TURMOIL OTURUMU


Konuşmacı, Alparslan BAYRAKTAR / Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı

Ülkemizde nüfusun %85’inin doğalgaza erişimi var. Doğalgaz üretiminde 4. Sırada bulunmaktayız. Doğalgazımızın büyük bir kısmını Azerbaycan ve İran’dan ithal etmekteyiz. Tamamlanan doğalgaz projeleri arasında TANAP ve Türk Akımı Projeleri yer almaktadır. 2020 yılında pandeminin tam ortasında gaz rezervi keşfettik. Yakında bu rezervlerden gaz üretimine başlayacağız. Irak gelecekte doğalgaz ithal edeceğimiz ülkeler arasında olabilir. Türkiye Paris İklim Anlaşmasını, gelişmekte olan bir ülke olarak kabul etti bu nedenle büyüme konusundaki hedeflerinden sapmadan bu anlaşmaya imza atmıştır.

 Konuşmacı, Parviz SHAHBAZOV / Azerbaycan Cumhuriyeti Enerji Bakanı

Doğalgaz projeleri Azerbaycan tarafından başlatıldı ve büyük ortaklıklarla Türkiye ile devam etti. Güney Doğalgaz koridoru ne kadar başarılı bir proje olduğunu açıldığından bu yana kanıtladı. İlerleyen yıllarda Avrupa’ya yapılan doğalgaz sevkiyatı daha da artacaktır. Doğalgaz projeleri tam kapasite çalışmıyor, önümüzdeki yıllarda tam kapasiteye doğru bir artış söz konusu olacaktır. Bu projelerle beraber çevresel güvenliğe de önem verilmelidir. Çevreye hepimizin sahip çıkması gerekiyor. Enerji güvenliği ile çevresel güvenlik arasında denge kurulması çok önemlidir.

 Konuşmacı, Matthew BRYZA / Büyükelçi (ABD)

Doğalgaz projeleri enerji geçişi ile önemlidir. Büyük firmalar şu amda doğalgaza yönelim göstermektedirler. Böyle bir ortamda enerji fiyatlarının toplumların tüm kesimleri tarafından erişilebilir düzeyde olması gerekmektedir.

DEMOCRATIC GOVERNANCE AND SECURITY OTURUMU


Konuşmacı, Suzi Carla BARBOSA / Gine Bissau Dışişleri Bakanı

Dünyanın genel durumuna baktığımızda, demokrasiye ve daha güçlü kurumlara ihtiyaç duyduğumuzu gördük.

 Konuşmacı, Hassoumi MASSOUDOU / Nijer Cumhuriyeti Devlet Bakanı, Dışişleri ve İşbirliği Bakanı

Ülkemiz genç ve demokrasiyle yeni tanışan ülkeler arasında. Bağımsızlığımızı kazanana kadar otoriter rejimler etkili oldu. Dünyada en ufak kıvılcımlara bile dikkat etmek gerekmektedir çünkü çok hızlı bir şekilde yayılıp daha da büyüyebilme potansiyeli vardır. Ülkemizde demokrasinin hakim olması için çalışmalar ve çabalar sürüyor. Demokrasi her zaman, her yerde global olarak sağlanmalıdır.

 Konuşmacı Shirley AYORKOR / Gana Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı

Darbeler, özellikle askeri darbeler asla kabul edilemez. Hiçbir sebep darbeleri haklı çıkaramaz. Afrika’da yapılan darbeleri kıtaya genellememek gerekir çünkü Afrika’da 54 ülke vardır ve çoğu demokrasiyle ilerlemektedir. Yanlış ve yalan bilgilerin yayılmasından dolayı hükümetler ve ülkeler popülaritesini kaybediyor.

Çin’deki demokrasi hakkında ne düşünüyorsunuz? sorusuna yanıtı:

Çinin kendine özgü bir demokrasisi var. Acaba Çin Halkı bunu demokrasi olarak değerlendiriyor mu ve bu demokrasiden memnunlar mı sorusunu sormak gerekiyor.

 Konuşmacı, Narayan KHADKA / Nepal Dışişleri Bakanı

Nepal’de çok farklı kurumlar var. Demokrasi şu an geriliyor diye bir endişe söz konusu. Son 50 yılda 53 hükümet gördük. Nepalliler 1951 yılından beri demokrasinin gelişimi için büyük mücadele veriyorlar. Nepal’de işsizlik ve yoksulluk çok yüksek. Nepal’in büyük bir endüstrisi ve iş alanları yok. Modern demokrasilerin kendilerine özgü değerleri vardır. Modern demokrasileri kopyaladığımızda uygulaması güç olmaktadır.

Yabancı yatırımcılar siyasi istikrar isterler. Tutarsızlıklar ve eksiklikler tereddüte neden olmuştur. Ayrıca yabancı yatırımcılar için belirsizlik en büyük problem olmaktadır.

COOPERATION AND COMPETITION IN THE ASIA-PACIFIC OTURUMU

Konuşmacı, Dato Seri Erywan Mohd Yusof / Brunei Darusselam Dışişleri İkinci Bakanı

Bölgenin 2. Dünya Savaş’ından sonra önem kazandığını, bölgenin stratejisinin öneminin arttığını belirtti. Stratejik güç savaşlarında (ABD, Çin, Rusya arasında) bölge merkez olmuştur.

Soru: ASIAN neden kurulmuştur?

Güvenlik ve güç itilaflarının önüne geçmek, barışı sağlamak, çatışmayı önlemek için ASIAN kurulmuştur. Rekabet yerine iş birliği için ASIAN olarak partnerleri ve büyük güçleri ikna etmeye çalışıyoruz. Farklı itilafları bir ara getiriyoruz. Merkez organizasyon olma yolunda devam edeceğiz ve büyük küçük tüm güçleri bir araya getireceğiz.

 Konuşmacı, Altay Atlı / Asya Çalışmaları

Asya Pasifik bir gelecektir ve Asya, genel bir toparlanma için anahtardır. Asya tecrübesi bizi zorluklardan çıkartıyor. Asya ekonomik olarak bir yolda entegre olarak büyüdü. Aynı şekilde Çin de böyle büyüdü.

Altay Atlı, ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesinin diğer ilişkileri de geliştireceğini düşünüyor. Türkiye ile Asya arasındaki ilişkilerimizin çeşitlendirildiğini anlatıyor. Son olarak bu yüzyılın Asya yüzyılı olduğunu ve sorunlu dünyadan çıkışın ancak Asya ile olabileceğini söylüyor.

Konuşmacı Karin KNEISSL / Eski Avusturya Dışişleri Bakanı

Asya Pasifik’te demografi ve coğrafya önemlidir.

AFGHANISTAN: HOW TO COPE WITH NEW REALITIES? OTURUMU


Konuşmacı, Amir Khan MUTTAQI / Afganistan Geçici Hükümeti Dışişleri Bakan Vekili

Bizler Taliban rejimi olarak diğer ülkeleri tehdit etmiyoruz, tersine barışı gözlüyoruz. Afganistan Asya’nın kalbidir ve ekonomik iş birliklerinde önemli bir rol oynar. Bizler (geçici hükümet) hakkındaki endişeler doğru değildir ve Afganistan terör örgütü olarak yönetilmemektedir.

Afganistan’da yeniden okul, hastane gibi kurumları açtık, uluslararası ilişkiler içerisinde toplandık, uluslararası toplumlar ile iletişimde olduk. Afganistan için önemli olan istikrar ve barıştır. Afganistan, içinde çeşitlilikleri barındıran bir ülkedir. Hiçbir büyük güç, şu an sağladığımız koşulları bizlere sağlamadı, terör örgütü DEAŞ’ı yenemedi. Bu koşulları biz sağladığımız için mi bizi kimse tanımıyor? Bizden öncekiler birçok insanı öldürdüler, kan döktüler ama bize terörist diyorlar. Daha önceleri birçok kadın siyasi mahkûm varken şu an bir tane bile kadın siyasi mahkum yok.

Avrupa’daki Afganistan banka hesaplarına kimse dokunmamalıdır. Bu tüm Afgan halkının parasıdır. Bizler, tüm bu ağır şartlarda öz kaynaklarımız dondurulmuş olmasına rağmen çalışmalara başladık ve yeniden eğitim ve sağlık alanlarını aktif ettik.

Tüm dünyadaki Afgan mültecilere çağrımız: Afganistan’a dönün, hükümetle iş birliğine girin.

 Konuşmacı, Kamil AYDIN / TBMM Üyesi

Taliban rejimine karşı olan tüm önyargıların farkında olmalı ve dikkatli olmalıyız. Çünkü tüm dünya onlardan barınma, sağlık, eğitim gibi kurumların açılmasını ve sorunsuz işlemesini bekliyor. Afganistan’daki hükümet yardım beklediğini söylüyor ancak yardımların gelmesi için verdikleri sözü tutmaları gerekiyor. Taliban için bu büyük bir fırsat. Şu an ülkede resmi olarak iktidara sahipler.

Konuşmacı, Abdulaziz KAMILOV / Özbekistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı

Afganistan, komşu ülkelerle beraber yaşamayı düşündü ve bunun üzerine başta batılı devletler olmak üzere birçok ülkeden yardım istedi. Bu zamana kadar Afgan sorunlarından oldukça bahsettik. Artık günümüze bakmalıyız. Özbekistan, Afganistan ile komşu ülkelerdir. Bu zamana kadar iyi ilişkilerimiz oldu ve olacak. Afganistan’ın sorunlarını komşu ülkeler olarak beraber sırtlanmalıyız. Eğer soruna odaklanırsak bunlar baştan beri iki farklı siyasi düşüncenin sonucuydu. Ortak uluslararası fikirler olmalı.

REVISITING SECURITY IN EUROPE OTURUMU


Konuşmacı, Sigmar GABRIEL / Almanya Eski Dışişleri Bakanı

Rusya, Avrupa’yı nasıl etkiledi?

Yeniden Avrupa’da bir demir perde oluşturulabilir. Yeni dünya düzeni nasıl oluşturulacak bunu göreceğiz. Rusya önemli bir role sahiptir. Avrupa birlik halinde değil, güçlendirilmeli.

 Konuşmacı, Tacan İLDEM / Büyükelçi

Avrupa’nın güvenlik düşüncesi önemli. NATO, eski SSCB’ye karşı oluşturulmuş bir örgüttür. 2014 yılı bence Rusya- NATO ilişkileri için önemliydi. Askeri olarak NATO’yu dönüştürmek ve savunmayı geliştirmek önemliydi.

Ukrayna bizim partnerimizdir. Rusya’nın daha fazla savaşabileceğini düşünmüyoruz. Ukrayna’ya karşı savaşı kazanabilir ancak karşılarında bir dünya var, bunu unutmamaları gerek.

Konuşmacı, Thomas GREMINGER / Cenevre Güvenlik Politikaları Merkezi Başkanı, Büyükelçi

Ciddi bir askeri operasyon yönetiliyor ve bu operasyonlarla ciddi siyasi mesajlar verildi. Soğuk Savaş’ın başladığı bu dönemde Avrupa’nın güvenliği söz konusudur. Önümüzde tek bir yol var. Savaşlar ne kadar uzun sürerse, sonuçları da o kadar ağır olacaktır.

Bir döneme giriyoruz. Dünya, ekonomik bakımdan ciddi sonuçlarla karşılaşmaktan korkuyor. Bu yüzden işbirliğini arttırmalıyız.

 Konuşmacı, Nathalie TOCCI / Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Direktörü

Bir savaş çağına girmiş bulunmaktayız. Soğuk Savaş’tan sonra norm ve dengeleri kurarak ideal ortam kurduğumuzu düşündük. 2008’den itibaren pragmatik bir ortama girdik. Ancak şimdi, savaş zamanı başladı. Dünya olarak Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasını beklemiyorduk. Şu anda özgür ve demokratik bir ülkeye saldırı oluyor. Bu kısaca Avrupa’ya bir saldırıdır. Bu savaşla beraber tüm paradigmalar değişti.

COUNTERING TERRORISM: WHAT IS MISSING? OTURUMU


Konuşmacı, Süleyman SOYLU / TC İÇİŞLERİ BAKANI

Devletsiz terörizmin olması mümkün değildir. Hepsinin bir başı vardır ve bunlar batılı devletlerdir. Bu yüzden Avrupa ve ABD teröre ses çıkartmıyor. Aynı zamanda Batı, terör örgütlerini eğitmiştir.

Soru: Türkiye terörle mücadelesinde nasıl başarılı oldu?

•          Uzun yıllar gelişmişlikte sıkıntı yaşayan, terörü kışkırtmaya çalışanları saptadı, daha önce yapılanları analiz etti. Doğu’da eksik bırakılmış okul, yol ve birçok kurumu yaptı ve Doğu ile Batıyı yakınlaştırdı.

•          Silah sanayisini geliştirdik.

•          İnsan kaynakları profesyonelleştirildi.

•          Terör örgütü siyasi uzantılarına ciddi operasyonlar yapıldı.

•          Sınır güvenliğine daha fazla önem verildi.

•          Terörü kaynağında kurutmak için terör yuvalarına operasyonlar yapıldı. İran sınırından Gürcistan sınırına kadar sınır ötesi operasyonlar yapıldı.

•          Terör örgütlerine sıfır esneme. 

Dünyayı savaşlardan kurtarmalıyız. Dünya bir bataklık ve sorumlusu Batılı devletlerdir.

Pandeminin dalgaları, enerji sorunları ve ekonomik problemler devam edecektir ve batının gücü tüm hepsini yönetmeye yetmeyecektir.

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ OLARAK BU YIL İKİNCİSİ DÜZENLENEN ANTALYA DİPLOMASİ FORUMU’NA KATILIM GÖSTERDİK. DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN GELEN DEVLET BAŞKANLARI, DIŞİŞLERİ BAKANLARI VE BÜYÜKELÇİLERİN BİR ARAYA GELEREK DÜNYANIN GENEL DURMUNU DEĞERLENDİRDİKLERİ ANTALYA DİPLOMASİ FORUMU’NU GENEL OLARAK İNCELEDİĞİMİZDE   RUSYA – UKRAYNA SAVAŞI, COVİD-19 SALGINI VE DÜNYA BARIŞININ SAĞLANMASININ ÖNEMİ ÖNDE GELEN KONULAR ARASINDAYDI. TÜRKİYE’DEN YÜZLERCE ÖĞRENCİNİN DE KATILDIĞI BU FORUM SAYESİNDE ÖĞRENCİLER, DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NI VE GÖREVLERİNİ DAHA YAKINDAN TANIMA FIRSATINI YAKALAMIŞLARDIR. BÖYLE BİR ORGANİZASYONDA BİZ ÖĞRENCİLERE DE YER AYIRDIKLARI İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ…

 Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler

Bölgesel Analiz Topluluğu

CAHİT AYGÜL

İREM SENA IŞLAKCA

Yorumlar

Popüler Yayınlar