Rusya-Ukrayna Gerginliğinde Son Durum

 






Yıllardır süren Rusya Ukrayna arasındaki gerilim son zamanlarda hat safhaya aşmış durumda. Ukrayna’nın NATO’ya üyelik süreciyle başlaması ile beraber Rusya’nın sınırdaki hareketliliği gün geçtikçe devam ediyor. Bölgede son günlerde yaşanan gelişmeler ve tarafların açıklamaları ve tutumları…

ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) göre Rusya’nın batı sınırına 100 binden fazla askeri yığınak konuşlandırdığını uydu görüntüleriyle ve istihbarat yardımıyla doğruladı. Rus yetkililer bu askeri yığınağı doğrulamıyor. Rus ordusunun tatbikatlar gerekçesiyle Ukrayna’nın doğu sınırında, kuzeyde Belarus’ta ve Karadeniz’de son aylardaki askeri faaliyetlerini artırması dikkati çekiyor. Bu konuşlandırmadan sonra sınırdaki hareketliliği arttırdı, Ukrayna ve NATO’dan gelen tepkileri arttı. Bunun üzerine Rusya askerlerini Belarus’a konuşlandırdı. Eş zamanlı olarak zırhlı araçlar, toplar ve Rus tarafından yapılan resmi açıklamalara göre, Belarus’a bugüne kadar iki S-400 hava savunma sistemi, Su-35 savaş uçakları, Pantsir-S hava savunma füze sistemleri gönderildi. Birçok askeri teçhizat Belarus’a taşındı. Ukrayna’ya yönelik bu adım işgal endişesi taşıyan NATO ve AB’ye karşı Rus askerleri aynı zamanda ülkenin kuzey sınırında da yerleşmesi, baskı ve tehdit anlamına geliyor. Avrupa Birliği Avrupa’da çıkacak herhangi bir savaşı istemiyor.  Belaruslu yetkililer, bu tatbikatın "Sınırdaki NATO varlığına ve Ukrayna'nın askeri gücünü artırma çabalarına karşılık olarak yapıldığını" belirtiyor. Rusya Donanması Ocak ve şubat aylarında bir dizi tatbikat yaptı. Rus haber ajanslarına göre tatbikatlar Okhotsk Denizi ve Atlas Okyanusu'nun kuzeydoğusunda yapılacak. Rusya Savunma Bakanlığı'nın "Ülkenin doğusunda Kalibr füzelerinin deneneceği" açıklamasını geçti. Bunların üzerine Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau ise, Rusya'yla bir savaşın "Son 30 yıldır olmadığı kadar yakın olduğunu" söyledi ve "Eli kulağında olmasa da tehdit bu kez çok gerçek görünüyor" dedi.10 Ocak’ta Cenevre’de yapılan Rusya-ABD görüşmelerinin ardından konuşan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkovi "Ukrayna'ya saldırma veya ülkeyi işgal etme planları veya niyetleri olmadığını" savundu.22 Ocak’ta Ukrayna’ya 90 ton silah ve mühimmat yardımı gönderen ABD yönetiminin, Ukrayna’ya son yıllarda verdiği Javelin tanksavar füzeleri kıyı devriye botları, askeri araçlar, keskin nişancı tüfekleri, keşif droneları, radar sistemleri, gece görüş ve radyo ekipmanları bulunuyor.Kanada hükümeti devam eden sıcak çatışmadan dolayı Ukrayna’ya zorunlu seyahati kaldırdı. Kanada'nın 2015'ten bu yana 200 askeri de eğitim amaçlı Ukrayna'da bulunuyor. Estonya Başbakanı Kaja Kallas,  NATO müttefikleriyle "Olası bir saldırıya karşı ülkedeki NATO birliklerinin sayısını artırmayı görüştüklerini" açıkladı. NATO genel sekreteri Stolberg Gürcistan ve Ukrayna ‘nın Nato’ya üyelik sürecinde yeşil ışık yaktı. ABD, füze ve diğer ağır silahlarını sattığı NATO üyeleri Estonya, Letonya ve Litvanya'yla "üçüncü ülkelere satışı" engelleyen maddelerle ilgili güncelleme yaptı. Böylece, olası bir askeri hareketlilik halinde bu ülkelerden Amerikan yapımı ağır silahların ve füzelerin Ukrayna'ya gönderilmesinin yolunu açtı.

Buna göre Estonya Javelin anti-tank füzelerini, Litvanya Stringer füzelerini ihtiyaç halinde gönderebilecek. Bu anlaşmaya göre ABD yapımı silahların üçüncü ülkelere satışı ve buralarda kullanılması için ABD Dışişleri Bakanlığı'nın onayı gerekiyor. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, bu iznin Ukrayna için dört ülkeye verildiğini açıkladı.

Danimarka ise , Litvanya'ya dört tane daha F-16 savaş uçağı ve bir savaş gemisi göndereceğini duyurdu. Bu durum Ülkelerin taraf ve tutumlarına bakılacak olursa soğuk savaş dönemindeki gibi bloklaşmaya gidiyor.

Rusya'nın Ukrayna sınırındaki hareketliliği, son dönemde NATO'yla daha yakın bir ilişki içine giren Finlandiya ve İsveç'te de ittifaka üye olup olmamak gerektiğine yönelik tartışmaları artırdı. İsveç, bir yandan da olası bir tehdide karşı yüzlerce askerini Baltık Denizi'ndeki Gotland Adası'na taşıdı.

 

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy’i görüşmeleri için ülkesine davet etmesiyle ilgili açıklama yapmıştı. Peskov Türkiye’nin davetiyle ilgili soruya “Tabii ki Ukrayna’daki durumun sona ermesine yardımcı olabilecek her ülkenin girişimlerini memnuniyetle karşılarız” yanıtını vermişti. “Türk partnerlerimiz Ukraynalılara etki edip onları, önceden yapılmış anlaşmalarla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeye teşvik edebilirlerse bunu sadece memnuniyetle karşılarız” diye ekledi. Rusya’nın Ukrayna'yı işgal edeceği iddiasını “boş ve temelsiz” olarak niteleyen Peskov, bu iddianın tansiyonu yükseltme amacı taşıdığını savundu. Ukrayna krizini askeri yolla çözme girişimlerinin çok ciddi sonuçları olacağının altını çizdi. Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimi azaltmak için oynayabileceği her türlü rolü oynamaya hazır” demişti. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ise Egemenliğimize ve toprak bütünlüğümüze desteği ve Kırım'ın kurtarılması için gösterdiği destek nedeniyle sayın cumhurbaşkanına teşekkür ediyorum. Savaşı bitirme yolunda Ukrayna-Rusya arasında arabulucu olma inisiyatifi için ayrıca teşekkür etmek istiyorum, dedi.

Türkiye coğrafi olarak her iki taraf içinde önem arz ediyor.İki ülkeyle iyi ilişkisi olan Türkiye kendi çıkarına olmayan tutumlardan kaçınmalı. Türkiye bölgede olan durumda kendi çıkarlarını korumalı. Türkiye NATO’ya üye bir ülke hem Ukrayna’yla hem de Rusya ile iyi ilişkileri var.Rusya isterse Kiev’e 2 günde girebilecek güçte fakat yaptığı harekatlarla dünyaya göz dağı veriyor.

 Soğuk Savaş sonrasında NATO genişlemesinin sınırlarına ilişkin Sovyetler’in ve Varşova Paktı’nın dağılmasını izleyen dönemde kartların yeniden dağıtılması sırasında . O döneme ilişkin kayıtlar, batının Rusya’ya, NATO’nun doğuya genişlemeyeceği vaadinde bulunduğunu gösteriyor.Rusya çarlıktaki gibi hakimiyeti tekrar eline almak istiyor. Ukrayna’da ise NATO üyeliği iç siyasetin bölünmüşlüğün  derinleştirici etkisi gibi gözüküyor. Rusya bu tutumunun bedeli ne olacak? NATO Rusya’ya karşı genişleme politikası gerçekleşirse, Rusya’nın karşı hamleleri neler olabilir? Rusya’nın Panslavizm  olarak gördüğü coğrafyanın daha da daraltılmasına razı olması beklenebilir mi?

 Kaynak: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-60047078

Ahmet KAYA

Muğla  Sıtkı Koçman Üniversitesi

Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler Bölümü

Bölgesel Analiz Topluluğu

Yorumlar

Popüler Yayınlar