Esad Krallığı


Suriye Başkanlık seçimi 2021, Bunu bir seçim olarak adlandırmayalım. Daha çok önceden kararlaştırılmış olan gelecekteki kararı diyelim ya da cumhurbaşkanlığı seçimleri terimi yerine Beşar Esad'ın zaferi diyebiliriz.

Çevremdeki bazı insanlar, tarafsız olmamı istiyorlar, Ancak bazı konularda tarafsız olabilmek için kör, sağır ve dilsiz olmanız gerekiyordur.

Yirminci yüzyılın başlarında, Osmanlı güçlerinin Suriye topraklarını tamamen terk etmesinden sonra Suriye Cumhuriyeti ilk resmi seçimlerini 1919'da, Şam'daki Büyük Suriye Konferansı ile birlikte yapmıştı. 1920'de bu Konferans, en önemli kararlarının ilki olan Suriye'nin bağımsızlığını ilan etti ve Bilad Al-Sham olan geleneksel isim, Suriye Cumhuriyeti olarak değiştirdi. Bilad AL-Sham, Ürdün, Lübnan , Suriye ve Filistin kapsayan bölgeye verilen isim idi. 1928'de Kurucu Meclis seçimleri yapıldı. Seçimler zamanla birkaç farklı aşamadan geçti. Bu aşamalardan en önemlilerinden biri dereceye göre oylama sistemine geçişti.

Aşamaları:

Yerel seçimler, tüm halkın oy kullandığı köy veya mahalle düzeyinde yapılır. 

Yerel seçimleri temsil eden temsilciler, Meclisin temsilcileri seçerler, 1928-1932-1936-1943 seçimlerinde olduğu gibi.

Üçüncü aşamada ise 1947'de seçim sisteminin yerine ilk meşru resmi seçimler olan doğrudan oy hakkı alarak yapılmıştı. 

 

Şimdilik konuşmamızın en önemli noktasına gelelim:

Esad krallığı ve 2021 Suriye seçimleri

Baas Partisi, kendisini “birlik, özgürlük, sosyalizm” sloganıyla tanımlıyor ancak partinin kuruluşundan ve iktidarı ele geçirmesinden bu yana Suriye Cumhuriyeti, “özgürlük, birlik veya sosyalizmden” bir ışıltı bile görmedi.

O zamandan beri, Suriye'deki resmi seçimler önceden planlanmış sonuçlarıyla başland. Çünkü bu parti her zaman kazandı ve kazanmaya devam ediyor. Birinci ve en iyi parti olduğunu iddia ettiği için rakiplerine yer kalmıyor. İster Hafız günlerinde ister Beşar günlerinde seçimler Baas partisi lehine her zaman %97 ile %100 arasında olmuştur. 

2011'de Suriye devriminin patlak vermesiyle birlikte Beşar Esad, durumu sakinleştirmek için anayasada bazı değişiklikler yaptı ancak durum daha da kötüye gitti. 


Suriye'deki seçim sistemi

Doğrudan oylama ie Halk Meclisi seçimleri yapılır. Dört yılda bir yerel seçimler yapılır ve yedi yılda bir de cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılmaktadır. Suriye başkanlığı seçimine aşağıdaki şartları sağlayan kişiler başvurabilir;

-40 yaşını doldurmuş bir müslüman olmalıdr .

-Adaylığa başvurmadan önce 10 yıl boyunca aralıksız ülkede ikamet etmiş olmasıdır. 

-Ne kendisi ne de ebeveynleri Suriye vatandaşı dışında herhangi bir yabancı uyruklu sahip olmamalıdır. 

-35 milletvekilinin imzası alınmalıdır.

-Suriye vatandaşı olmayan biriyle evli olmamalıdır.

Tüm bu şartlara ve anayasanın modernizasyonuna rağmen mevcut dikta yönetimi değişmedi. Seçimler özel ve bağımsız bir kuruluş tarafından değil, İçişleri Bakanlığı tarafından denetlemektedir.

Altyapının büyük bir kısmının tahrip olmasına ve özellikle yerel halkın yarısından fazlasının daha iyi yaşama yolları aramak için ülke dışına çıkmasına yol açan on yıllık kanlı iç çatışmanın ardından, Suriye Hükümeti 26.05.2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapacak.

Adayların arasında Abdullah Salloum Abdullah, Mahmoud Ahmad Al-Mari gibi önemli isimler ve elbette Beşar Hafız El Esad var.

Seçimleri kimin kazanacağından şüphemiz yok bile ancak en önemli ve kafa karıştırıcı soru;

Bu seçimlerin ulusal ve uluslararası alanda meşruiyeti hangi ölçüde geçerli acaba ?

 

 

 Dania Alashtar

 Makale Türü : Eleştiri

Yorumlar

Popüler Yayınlar