BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR MI? “YÜKSELEN BİRLİK ASEAN”

 2019’un son haftalarında ortaya çıkmasına rağmen asıl etkisini 2020’nin ilk aylarıyla birlikte hissettiren ve tam anlamıyla dünyayı esir alan yeni tip koronavirüs(Covid-19) ile ülkeler mücadele etmektededir. Ülkelerin verdiği mücadelenin yanı sıra uluslararası örgütler ve kurumlar da onlarla birlikte koronavirüse karşı ciddi bir sınav vermektedir. Uluslararası kuruluşlar pandemi döneminde yetersiz kalmakla ve yavaş hareket etme suçlamasıyla karşı karşıya kalırken bu suçlamalar kısmen haklı kımsen haksız olmakla birlikte herkes elinden geleni yapmaktadır.

Bahsedilen bu uluslararası kuruluşlardan birisi ve yazının ana konusu olan Asya’nın yükselen birliği; Güneydoğu Asya Uluslar Birliği(ASEAN). 1967’de yılında 5 Güneydoğu Asya ülkesinin (Endonezya, Malezya, Tayland, Filipinler ve Singapur) katılımıyla ASEAN kuruldu. İlerleyen yıllarda etki alanını daha da genişleterek Güneydoğu Asya ülkeleri arasında ekonomik güç haline geldi. Birliğin şu anki üye sayısı 10’dur. Türkiye, ASEAN üyesi değildir ancak 2010 yılında yapılan ASEAN Dostluk ve Birlik Antlaşmasına taraf olmuştur. Birliğin tüm üye ülkelerinde Türkiye’nin büyükelçiliği vardır. Ayrıca Türkiye, 2013 yılından bu yana, ASEAN Zirvesi ile Dışişleri Bakanları Toplantılarına Dönem Başkanı ülke tarafından davet edilmektedir.



Koronavirüsle mücadelede dünya dokuzuncu ayını yaşıyor. İlk ortaya çıktığı zamanki kadar şaşkınlık olmasa da bu durum yerini ciddiyetsizlik, tedbirsizlik ve ihmalkarlığa bırakmaktadır.

Bazı Güneydoğu Asya uzmanları ASEAN ülkelerine virüs karşısında ağır hareket etmekle ve etkisiz olmakla suçluyor. Uzmanlara göre ASEAN ülkeleri dayanışma, birlik, beraberlik, yardımlaşma ve tıbbi malzeme temini gibi konularda sınıfta kaldı. İyi bir planlama ile daha pratik ve hızlı hareket edilebileceği belirtilmektedir. Üye ülkelerin salgında sadece kendilerini düşünerek değil birlikte hareket etmesi vurgulanmaktadır.

ASEAN’a üye olan ülkelerin halklarının en büyük endişesi ise pandeminin 1997 yılında yaşanan Asya mali krizinden daha kötü finansal sorunlara yol açması çünkü Asya Krizi sadece ekonomiyi etkilemişti ancak koronavirüs hayatın tüm alanını etkiliyor.

Virüsün tüm dünyada tavan yaptığı günlerde, 15 Nisan’da telekonferans yoluyla düzenledikleri olağanüstü ASEAN+3 toplantısında küresel salgına karşı ortak mücadele kararı alınmıştı. Bu toplantının yapıldığı hafta ve sonraki birkaç hafta boyunca Güneydoğu Asya uzmanları ASEAN’ı koronavirüse karşı yardım ve mücadelede geç ve yetersiz kalmakla suçladılar. Daha önce ülkeler ve hükümetlerin başına böylesine yıkıcı etkileri olan bir pandemi durumu gelmediği için yöneticiler cevap vermede yetersiz ve yavaş kaldılar.

Öte yandan Malezyalı Ekonomist Prof. Dr. Mohd Nazari İsmail, hiçbir ülkenin bu virüse karşı hazırlıklı olmadığını belirterek “Borçluluk oranı yüksek olan ülkeler daha çok zarar görecek, bu ülkelerin arasına ASEAN ülkeleri de dahildir.” Dedi. Nazari’nin bir diğer görüşü de az gelişmiş ülkelerin koronavirüsün etkilerini daha kolay atlatacağı yönünde. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin çok yüksek miktarda borçları olduğu için hem bu borcu öderken zorlanacakları hem de ekonomilerini tekrar eski düzeyine çıkarmakta gelişmemiş ülkelere nazaran daha çok çaba sarf edeceklerini savunmuştu.

Virüs nedeniyle bu yılki ASEAN Zirvesi sanal ortamda 26 Haziran tarihinde gerçekleşti. Toplantının sonunda yayınlanan vizyon bildirisinde Covid-19’la mücadele, Kuzey Kore-Güney Kore Gerilimi  ve Güney Çin Denizi’ndeki anlaşmazlıklara yer verildi. Zirve de ASEAN ülkelerinin tekrar ekonomik istikrar ve büyümesinin sağlanması için yapılacak planlamalar, ikinci dalga ihtimaline karşı tedbirlerin alınması ve ülkelerin dayanışma içinde hareket etmesi vurgulandı.

ASEAN ülkeleri ileriki aylarda virüsün ilk çıktığı zamanki şoku atlatarak etkili bir mücadele ile virüs karşısında büyük oranda başarı sağladılar. 28 Eylül 2020 itibariyle Endonezya ve Filipinler dışındaki ASEAN ülkelerinde virüs büyük ölçüde kontrol altına alınmış, günlük vaka sayısı iki haneli sayıları geçmemektedir. Bu konuda tek istisna olan Malezya’da ise günlük yeni vaka sayısı 100-110 dolaylarında seyretmektedir. Nüfusları ve günlük aktif vaka sayıları göz önünde bulundurulduğunda ASEAN ülkelerinin başarısı ortaya çıkmaktadır. Özellikle Nisan-Mayıs-Haziran ayındaki toplantılar ve toplantılarda alınan kararların uygulanması bu başarıdaki en büyük pay sahibi etken. Tabii ki ASEAN ülkelerinin halklarınında tedbirli olması ve getirilen kurallara uymaları göz ardı edilmemelidir.

Aktif vaka ve ölüm sayısındaki azalış bir başarı örneği olarak söylenebilir ancak pandeminin üye ülkeleri ekonomileri üzerinde bıraktığı etki azımsanmayacak boyutlarda. Üye ülkelerin tamamına yakınının ekonomileri geçen yıla oranla ortalama %10-15 bandında daralma gösterdi. Sadece Vietnam’ın ekonomisin de %0.7 oranında bir marjinal büyüme söz konusu.  Güneydoğu Asya uzmanlarına göre ASEAN ülkelerinin normal şartlarda gösterdiği hızlı büyüme ve toparlanmanın bu defa küresel belirsizlikler, turizm sektöründeki kayıp, dış ülkelerin ithalatındaki düşüş ile talebin azalması ve bazı üye ülke hükümetlerinin yavaş ve etkisiz hareket etmelerinden dolayı daha uzun vadade ve sancılı olacağı belirtilmektedir.

Birleşmiş Millet Ticaret ve Kalkınma Konferansı sonrasında yayımlanan rapora göre turizm sektöründeki düşüş nedeniyle ekonomik olarak  en büyük darbeyi yiyecek ülkelerden bir tanesi olarak Tayland gösterildi. Tayland’ın bu süreçteki kaybı 50 milyar Dolar’ı bulacağı tahmin ediliyor. Filipinler ve Endonezya ise hala tam anlamıyla virüsü kontrol altına alamadı. Ülkelerin bazı bölgelerinde günlük aktif vaka sayısı dört haneli sayıları bulmakta ve hükümetler önlem almaya çalışmaktadır. Filipinler hükümeti hem uzmanlar hem de yerel halk tarafından yetersiz bulunmakla ve bölgedeki diğer ülkelere kıyasla ekonomiyi canlandırmak için daha az harcama yapmakla suçlanmaktadır. Endonezya hükümetinden ise daha hızlı davranılması, ekonomiyi canlandırma paketlerinin ve yardımlarının hız kazanılması isteniyor. Geri kalan üye ülkeler de aynı şekilde pandeminin yaralarını sarmaya, ekonomilerini canlandırmaya, diğer üye ve bölge ülkeleri ile iş birliği yapmaya çalışmaktadır.

 

Sonuç olarak;

ASEAN örgütü ve üye ülkelerinin dünyanın geri kalan ülkelerine kıyasla koronavirüsle mücadelede başarı sağladığını söyleyebiliriz ancak ASEAN, Avrupa Birliği gibi kurumsal bir yapısı olmadığı için üye ülkelere yapılan yardım ve işbirlikleri pandemi döneminde istenilen seviyeye ulaşamamaktadır. Hazırlanan raporlar ve bölge uzmanları şu anki ekonomik daralmanın etkisinin önümüzdeki sene boyunca devam edeceğini, pandemiden önceki ivmeye ulaşmasının zaman alacağını belirtmesine rağmen yine bu rapor ve görüşler doğrultusunda ASEAN ülkelerinin ve ekonomilerinin birkaç yıl içinde eski dinamizmine kavuşması beklenmektedir. ASEAN ülkeleri ile Çin arasında yaşanan Güney Çin Denizi sorunu pandemi döneminde bile yapılan toplantılarda gündeme geldi ama ASEAN ülkeleri bu konuda taviz vermek durumunda kalabilir. Örgütün kendi içerisindeki işbirliğinin yetersiz kalması durumunda Asya’nın yükselen gücü Çin’in yardımına ihtiyaç duyabilirler. Türkiye açısından durumu değerlendirecek olursak Güneydoğu Asya ülkeleri ve ASEAN Türkiye ve Türk şirketlerine yeni iş kapıları açabilir. Dışişleri Bakanları düzeyinde yapılacak görüşmeler ve anlaşmalar doğrultusunda pandemide yara alan ülke ekonomimiz ve Türk şirketleri için yeni iş olanakları açılabilir.

 

 

 

                                                                                                    MURAT DEDEOĞLU

                                                                           SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER

                                                                         MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ

 

 

 

KAYNAKÇA:

-https://www.aseanbriefing.com/news/coronavirus-asia-asean-live-updates-by-country/

-https://www.csis.org/programs/southeast-asia-program/southeast-asia-covid-19-tracker-0

-https://www.mckinsey.com/featured-insights/asia-pacific/reimagining-emerging-asean-in-the-wake-of-covid-19#

-https://asia.nikkei.com/Economy/ASEAN-crisis-like-no-other-shifts-focus-from-COVID-to-economy

-https://www.globalasia.org/v15no2/focus/aseans-covid-19-response-why-minorities-and-the-most-vulnerable-matter_dominique-virgilroberto-lie

-https://www.cnbc.com/2020/08/06/most-southeast-asian-economies-struggling-to-grow-amid-the-coronavirus.html

-http://www.mfa.gov.tr/guneydogu-asya-ulkeleri-birligi.tr.mfa

-https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/guneydogu-asya-uzmanlari-asean-in-kovid-19la-mucadele-politikalarini-yetersiz-buluyor/1810439

-https://www.aa.com.tr/tr/dunya/asean-zirvesinde-liderlerin-ortak-gundemi-kovid-19-ile-mucadele-oldu/1890845

-Yazıda kullanılan görsel Anadolu Ajans’ından alınmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar