DÜNYAYI KASIP KAVURAN SALGIN KARŞISINDA GÜNEY KAFKASYA

Ortaya çıktığı Çin’in Wuhan kentinde kontrol altına alınan koronovirüs(KOVİD-19) dünyayı etkilemeye devam ediyor. Dünya çapında ölü sayısı 11 bini, vaka sayısı da 276 bini geçmiş durumda. Hükümetler de salgınla ilgili sıkı tedbirler almaya devam ediyor. Peki ya Güney Kafkasya? Ne gibi durumlarla karşı karşıya, nasıl tedbirler alıyor?

Gürcistan , şu ana kadar 43 koronavirüs vakası açıkladı ve virüs nedeniyle henüz ölüm vakası  bildirilmedi. Başbakanlık  sözcüsü Irakli Chikovani, korona virüs tedbirleri kapsamında dış ülkelerle hava trafiğini tamamen durdurduklarını açıkladı. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili  21 Nisan'a kadar olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini duyurdu. Gürcistan Futbol Federasyonu’da virisün yayılmasını önlemek amacıyla ülke genelinde düzenlenecek tüm futbol maçlarının geçici olarak iptal edildiğini duyurdu. Ek olarak Türkiye’nin  Gürcistan üzerinden Kafkasya’ya açılan Sarp Sınır Kapısı, tedbirler kapsamında geçici olarak karşılıklı yolcu trafiğine kapatıldı.
Dünyaya yayılan virüs, halk sağlığının yanı sıra ülke ekonomilerini de tehdit eder hale geldi. Gürcistan'ın en büyük ticari partneri 858,1 milyon Dolarlık dış ticaret hacmi ile TÜRKİYE olurken bunu 650,1 milyon Dolar ile Rusya Federasyonu, 510,0 milyon Dolar ile Çin izlemektedir. Bulgaristan'a ihracat 128 milyon Dolar olurken, ithalat 88 milyon Dolar olarak gerçekleşmiştir.  İran ve Irak bağlantılı sınır kapılarının Kovid-19 tedbirleri dolayısıyla geçici süreyle kapatılmasının da etkisiyle Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı'nın uluslararası taşımacılık tarafından tercih edilmeye başlandı.Tedbirler  dolayısıyla Kafkasya ve Orta Asya tır trafiğinin tamamına yakını Aktaş gümrüğüne yönlendiriliyor.  Bundan dolayı geçen yıl yani 2019'da 8 bin tır Aktaş'tan çıkış yapmışken, 2020'nin ilk üç ayında bu sayı 6 bine ulaştı. 1-15 Mart arasında tır çıkışı 3 bini buldu. Bu durum Gürcistan ve ticari ortakları arasındaki ilişkinin artmasına neden olmuştur. Aynı zamanda Gürcistan'ın ithal ettiği en önemli ürünlerin başında ise 402 milyon Dolar ve %9,2'lik pay ile petrol ve petrol ürünleri geliyor. Dünya’ya hızla yayılan koronavirüs (Kovid-19) salgını, küresel ekonomik büyüme beklentilerini ve dünya genelinde ham petrol tüketimini olumsuz etkileyerek fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmaya devam ederken Gürcistan petrolü ithal eden ülke olarak bu durumdan pozitif şekilde faydalanıyor.


 Güney Kafkasya’nın bir diğer ülkesi Ermenistan'da da virüse rastlandı. Sağlık Bakanı  Arsen Torosyan, ülkede şimdiye  kadar 30 kişide virüsün tespit edildiğini, bunlardan birinin taburcu  edildiğini söyledi. Çin'den ortaya çıkarak şu ana  kadar 70'den fazla ülkeye yayılan korona virüsüyle ilgili ülkeler farklı önlemlere  başvuruyor. Bazı ülkelerde korona virüsü teşhisi konulan hastalar şiddete bile maruz kalırken, Türkiye'nin  kuzeydoğusundaki  komşusu Ermenistan'da farklı bir yöntem uygulanıyor. Korona virüs teşhisi konulan hastanın 32 kişiyle temas ettiği ortaya çıkmış ve Ermenistan Başbakanı Niko Paşinyan, korona virüs  nedeniyle  karantinaya alınan 32 kişinin 5 yıldızlı otelde  ağırlanması  talimatını  vermiştir. Ermenistan hükümeti, yeni tip koronavirüs (Covid-19)  salgını nedeniyle ülke genelinde 16 Nisan'a kadar olağanüstü hal ilan etti.
Ayrıca  2019 yılının Ocak-Eylül aylarında Ermenistan’ın dış ticaret hacmi yaklaşık yüzde 5.8 oranda artarak 5.6 milyar dolara ulaştı. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan 2019 yılının ekonomik verilerini mükemmel olarak nitelendirmiş ve 2020 yılında 8-9 oranda ekonomik büyümeye ulaşmak için tüm koşulların mevcut olduğunu dile getirmişti. Fakat Ermenistan’ın bildiğimiz üzere başlıca ihracat kalemleri ham petrol ,petrol yağları ve gazlarıdır. OPEC ve OPEC dışı ham petrol üreticisi ülkeler arasında işbirliği sağlanamaması ve üzerine korona virüsünün de etkili olması  petrol fiyatlarının  gerilemesine neden olurken komşusu Gürcistan’ın aksine bu durumdan pozitif şekilde etkilenebileceği düşünülmemektedir.

Peki ekonomik tedbirleri ?
Ermenistan’a dönem dönem Amerika’nın yardımları olmuştu. Bu yılda ABD tarafından Ermenistan’a sağlanacak finansal yardımın, toplam 6.75 milyon dolar olacağı öğrenildi. Ermenistan  Hükümeti ekonomiye 150 milyar dram (300 mln. dolar) yardımı sağlayacağını ve bir paket hazırladığını söyledi. Ermenistan’ın bankalarından çalışanlarının maaşlarını ödemek ve diğer meselelerini karşılamak için kredi alacak şirketlerin bu kredinin %50’sini sıfır faizle eş finanse edecek,  bankanın faizi ise sübvanse edilecek. Bu amaçla  program için 25 milyar dram (50 mln. dolar) tahsis edilecek” denildi. Pashinyan, acil sosyal yardım için 30 milyar dram (60 mln. dolar) ve Ermenistan’ı yeni dünyaya hazırlayacak şirketler için 80 milyar dram (160 mln. dolar) değerindeki bir paketten bahsetti.


Korona  virüsü Türkiye'nin komşu ülkelerinde de görülmeye devam ederken, son olarak   Azerbaycan’da da virüse rastlandı.
Azerbaycan’da vaka sayıları 28’e yükseldi. Türkiye Bakü Büyükelçiliği tarafından 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferinin 105. yıldönümü sebebiyle 18 Mart 2020 tarihinde Bakü'deki Türk ve Azerbaycan Şehitliğinde düzenlenmesi planlanan tören iptal edildi.
İran Dış İşleri Bakanı Muhammed Zarif,virüsle mücadele için Sağlık Bakanlığının ihtiyaç listesini ‘Acil’ başlığıyla twitter üzerinden  paylaşarak , tüm dünya ülkelerini İran’a yardıma çağırmıştı.Bunun üzerinede Azerbaycan, BAKÜ, IRNA-AZERBAYCAN, korona virüsüne mücadelede İran’la iş birliği çerçevesinde İran’a gönderilmek üzere 5 milyon dolar değerinde sağlık malzemesi tahsis etti.  Ayrıca Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatıyla kurulan Korona virüsle Mücadele Destek Fonu'na  Aliyev bir yıllık maaşını bağışladı.( Seçim Yasası’na göre, Cumhurbaşkanı Aliyev'in maaşı 15 bin manat (9 bin dolar).Aliyev daha önce, Korona Virüsle Mücadele Fonu’na 20 milyon manat (12 milyon dolar) tahsis etmişti.)
Azerbaycan , günlük 1 milyon varil olan petrol üretimine sahip bir ülkedir. Corona virüsün petrol talebinde azalmaya neden olması ham petroldeki varil fiyatının düşüşü ile beraber en büyük ihraç kalemi ham petrol olan Azerbaycan ekonomisini ciddi anlamda tehdit eder hale geldi.


 Sonuç olarak;
Küreselleşmenin hat safhada olduğu günümüz dünyasında  her alanda olumlu veya olumsuz bütün durumların büyük küçük bütün paydaşları etkilediği görülüyor. Ve korona virüs salgını ticaretin üzerinde Demokles’in kılıcı gibi duruyor. Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkeye yayılan yeni tip Corona virüs (Covid-19) salgınının ilk ortaya çıktığı günlerden itibaren, ülke olarak hızlı kararlar alarak bunları süratle uygulamaya geçirilmesi gerekir.Bu süreçten ülkenin ekonomi, piyasa, üretime ve istihdama olumsuz uzun vadede etkilerini en aza indirgemek adına  herkesin elinden gelen azami gayreti göstermesi bir zorunluluk haline gelmiştir.

KAYNAKÇA
·       sondakika.com
·       sputniknews.com
·        ntv.com
·       sabah.com
·       sozcu.com
·       havadiskibris.com
·       oec.world.tr


SİMGE AZERİ

Yorumlar

Popüler Yayınlar