CORONAVİRÜS VE FUTBOL


Eşi görülmemiş zamanlar, eşi görülmemiş eylemler gerektirir.



Bildiğimiz üzere koronavirüs pandemisi, 1 Aralık 2019 tarihinde, Çinin Hubei bölgesinin başkenti olan Wuhanda, çeşitli hastalarda belirli bir neden olmaksızın gelişen ve tedavi ile aşılara cevap vermeyen bir zatürre görülmesi üzerine yapılan incelemelerde, COVİD-19 olarak adlandırılan  yeni bir koronavirüs teşhis edildi. Kişiden kişiye bulaşabilen virüs, hızlıca tüm dünyaya yayıldı. Coronavirus Covid-19 dünya çapında büyük tahribat yarattı .Tahribatın etkilerinin en alt seviyeye inmesi için insanların birbirine teması azaltması yani aynı ortamda bulunmaması gerektiği vurgulandı. Devletler bu uyarıları dikkate alarak , insanların birbiriyle temasını minimum seviyeye indirmek için detaylı önlemler aldı. Bu önlemlerden Dünya futbolu da nasibini aldı.



İlk olarak stadyumlara seyircilerin girişi yasaklandı ve maçlar seyircisiz oynanmaya başlandı. Sonrasında ise bazı futbolcular ve antrenörlerde görülen virüs , huzursuzluğa ve panik havasına yol açtı. Futbolcular, fiziksel açıdan inanılmaz derecede virüsten korunmaya uygun kişiler gibi görünmesine rağmen herkes gibi koronavirüsü almaya karşı hassas olduklarını deneyimlediler. Koronavirüs’ün ayrımcılık yapmadığını gören yetkililer bu konu üzerinde yoğunlaştı. Yetkili kişiler, önlemlerin yetersiz olduğunu ve sporcu sağlığının daha önemli olduğunu düşünerek radikal kararlar aldılar. Bunun sonucunda Dünya çoğunluğunda , turnuvalar , ligler ikinci bir karara kadar ertelendi.



Virüs salgını nedeniyle müsabakaların ertelenmesi ile futbol endüstrisi maddi çıkmaza doğru sürüklendi. Sponsorluk gelirleri, bilet satışları, yayın haklarından gelecek gelirleri kaybedecek olan Premier Lig, La Liga, Serie A, Bundesliga ve Ligue 1’in bu dönemin kalan zamanındaki toplam zararının yaklaşık 4 milyar avro olacağı ayrıca Avrupa Şampiyonası’nın da kaybı 1.9 milyar avro olacağı öngörülüyor. Kulüplerin çoğunluğu bu durumdan en az şekilde etkilenmek için futbolcuların maaşlarından odün vermeleri gerektiğini düşünüyor ve çoğu klüp futbolcularıyla maaş kesintisi konusunda anlaşmaya gitmeye başladı . Anlaşmaya yanaşmayan futbolcuların olduğu kulüplerde doğrudan fesih yönelimi gözlemlenmiştir. Örneğin; Sion kulübü futbolcularının bu olağanüstü durum geçene kadar yarıya indirmek istemiştir ama bu durumu dokuz futbolcu kabul etmemiştir. Sion kulubü başkanı Christian Constantin bu dokuz futbolcunun sözleşmesini feshetmiştir.



Ligler ne kadar süre ile ertelendi ? Ne zaman başlayacak? Turnuvalar ne zaman yapılacak ?Şampiyonlar ve küme düşen takımlar nasıl belirlenecek ? Soruları futbolseverler arasında hala merak konusu. Bu sorularla alakalı olarak yetkili kişiler detaylı bir çalışma yürütmekteler ama şuana kadar net bir şey söylenememektedir. Uzmanlar koronavirus ün seyrine göre açıklama yapacaklarını belirtmişlerdir. İlerleyen günlerde, yeni karşılaştığımız küçük ama ölümcül düşmanımızın tedavisi veya kesin önlemine dair net bilgiler verilip, risk faktörleri detaylıca incelenip , ortaya olumlu sonuçlar çıktığında futbol heyecanımıza kaldığımız yerden devam edeceğimizi düşünüyorum.



Futbol etkinliklerinde virüsün yayılmaya başlamasından itibaren olan haberler ve alınan tedbirlerin kronolojik olarak sıralaması :





22 Ocak



Tokyo olimpiyatları için yapılan Çin Kadın Milli Futbol Takımı eleme maçları , Wuhan'dan Nanjing'e taşındı. Daha sonra eleme maçlarının Sydney‘de oynanmasına karar verildi.



29 Ocak



Çin Kadın Milli Futbol Takımı, Mart ayında Güney Kore'ye karşı Olimpiyat eleme maçını oynamak için Avustralya'ya geldikten sonra karantinaya alındı ,



30 Ocak



Çin Futbol Federasyonu, her seviyedeki ülke içindeki müsabakaların  ertelendiğini bildirdi .



4 Şubat



Çin kulüpleri Guangzhou Evergrande, Shanghai Shenhua ve Shanghai SIPG'yi içeren Asya Şampiyonlar Ligi maçları Nisan ayına ertelendi.



7 Şubat



Vietnam hükümeti , Şubat ayında spor etkinliklerinin düzenlenmesine izin vermeyeceğini söyledi.



11 Şubat



Asya Futbol Konfederasyonu , AFC Kupası'nın Doğu Bölgesi ön hazırlık maçlarının , birkaç ülkedeki seyahat yasakları nedeniyle Nisan ayına ertelendiğini bildirdi.



23 Şubat



Lombardiya ve Veneto bölgelerinde seçilen Serie A maçları ertelendi.



24 Şubat

K-Ligi sezon başlangıcı ertelendi, AFC Şampiyonlar Ligi'ndeki dört takımın maçlarının seyircisiz oynanmasına karar verildi.

25 Şubat

Japonya, J-Lig’indeki tüm yerli maçları Mart ortasına kadar erteledi.

İtalya'da, Seri A fikstüründeki gelecek beş maçın kapalı kapılar ardında oynanması emredildi .

28 Şubat

İsviçre 1 ve 2 ligindeki maçlar ertelendi . .

2 Mart

Bu yaz Asya'da gerçekleşecek Uluslararası Şampiyonlar Kupası maçları iptal edildi.

4 Mart

İtalya’da yapılan tüm spor etkinlikleri 3 Nisan'a kadar kapalı kapılar ardında oynanmasına karar verildi.



6 Mart

Suudi Arabistan 7 Mart'tan itibaren tüm spor etkinliklerine katılımı askıya aldı.

8 Mart

UEFA, bir sonraki bildirime kadar tüm müsabakalarda oyuncular ve görevliler arasındaki el sıkışmalarını yasakladı.

Bulgaristan lig maçları kapalı kapılar ardında oynanacak ve ülkenin Plevne ve Gabrovo bölgelerindeki tüm spor etkinlikleri ertelenecek.

9 Mart:

İtalya Hükümeti tüm spor dallarının en az 3 Nisan'a kadar askıya alınacağını açıkladı.

İngiliz Hükümeti , İngiltere'de spor etkinliklerini iptal etmenin mantıksızlık olduğunu söyledi.

Romanya Futbol Federasyonu, tüm lig maçlarının kapalı kapılar ardında oynanacağını duyurdu ve 31 Mart'ta Romanya ile Danimarka arasındaki 2021 Avrupa 21 Yaş Altı Şampiyonası eleme maçları bilet satışlarını askıya alındı.

23-31 Mart ve 1-9 Haziran tarihlerinde oynanacak 2022 Katar Dünya Kupası elemeleri ertelendi.

10 Mart:

İtalya futbol federasyonu (FIGC) , Serie A sezonunun koronavirüs salgını nedeniyle bitmeyebileceğini, play-off'ları oluşturma, 2019-20 sezonunun şampiyonu olmaması gibi alternatif seçenekler olabileceğini bildirdi.

11 Mart:

Arjantin, Mart ayında ülkede düzenleneceği tüm uluslararası spor etkinliklerini iptal etti.

12 Mart:

2022 Dünya Kupası için 23-31 Mart tarihleri arasında gerçekleşmesi planlanan Güney Amerika Conmebol elemeleri ertelendi.

La Liga, en az iki hafta boyunca askıya alındı .

MLS maçları 30 gün boyunca askıya alındı.

Danimarka Futbol Federasyonu ülkedeki tüm futbol etkinliklerini iki hafta boyunca iptal etti.

13 Mart:.

İngiltere Futbol Federasyonu, Premier Lig, EFL ve Barclays FA Kadınlar Süper Ligi ve FA Kadınlar Şampiyonası’nı en az 3 Nisan'a kadar ertelemeyi kabul etti.

İskoçya, Ligin sezonunu geri kalanını süresiz olarak erteledi

Galler ülke içerisindeki tüm futbol müsabakalarını, en az 4 Nisan a kadar erteledi.

25-31 Mart tarihlerinde yapılması planlanan erkek ve kadın Afrika Uluslar Kupası elemeleri ertelendi.

Fransa Futbol Federasyonu , Ligue 1 ve Ligue 2 karşılaşmalarını askıya aldı.

14 Mart:.

Fas futbol federasyonu , ülkedeki tüm futbol etkinliklerini bir sonraki duyuruya kadar askıya aldı.

15 Mart:

Meksika, Lig MX askıya alındı.

Brezilya Futbol Konfederasyonu, tüm ulusal müsabakaları bir sonraki duyuruya kadar askıya aldı.

16 Mart:

Güney Afrika'daki tüm futbol müsabakaları iptal edildi.

Alman Futbol Ligi (DFL) Bundesliga ve Bundesliga 2'nin 3 Nisan'a kadar askıya alındığını duyurdu ve 30 Mart'ta yapılacak bir incelemeyle daha uzun sürmesi muhtemel olduğu konusunda uyardı.

Avustralya,  A-Ligi sezonunun son altı turunun kapalı kapılar ardında oynanacağını duyurdu.

17 Mart

Euro 2020 , 2021 yılına ertelendi .

Afrika merkezli oyuncular için Afrika Uluslar Şampiyonası ertelendi.

19 Mart

İngiltere ligleri en erken 30 Nisan'a kadar ertelendi ve 2019-20 sezonunun sonu süresiz olarak uzatıldı.

Türkiye Süper Lig'i askıya alındı. Türkiye bunu yapan son büyük Avrupa ligi.



Kadir Enis Özker

Yorumlar

Popüler Yayınlar