CAM TAVAN SENDROMU


Kadınların kariyer gelişimi sürecinde karşılaştıkları sorunlardan biri olan “cam tavan sendromu”, 1970’li yıllarda ABD’de ortaya çıkan bir kavramdır. Cinsiyet ayrımcılığının bir boyutu olan cam tavan, çalışma hayatındaki kadınların belirli bir seviyeye ulaştıktan sonra yükselmelerini önleyen örgütsel önyargı ve kalıplara dayalı yapay bir engeldir.
      Cam tavan boyutlarından biri olan “erkek yöneticiler tarafından konulan engeller”, kadınlara yönelik önyargılardan oluşur. Kadın çalışanlar, erkek yoğun örgüt kültürünü temel alan işletmelerde, informal ilişkilere katılmada zorluk yaşamaları nedeniyle cam tavan engellerinden birisini yaşamaktadırlar. Erkek yöneticiler tarafından konulan bir diğer engel ise, kadınların verilen üst düzey işleri yapamayacaklarına yönelik görüşlerdir. Cam tavan boyutlarından bir diğeri “kadın yöneticiler tarafından konulan engeller”dir. Bu engellerden biri olan kraliçe arı sendromu şu anlama gelmektedir; kadın yöneticilerin, kendilerine bağlı çalışan diğer kadınları desteklemek yerine rakip görmesi nedeniyle yükselmelerine engel olmasıdır. Bir diğer engel, kendini referans alma yanılgısıdır. Kadın yöneticilerin bilinçaltındaki "Ben bu noktaya nasıl geldiysem, herkes aynı şekilde gelebilir. Özel bir çabaya gerek yok mantığı"dır. Cam tavan boyutlarından sonuncusu “kişinin kendi kendine koyduğu engeller” ise cinsiyet rollerinden kaynaklanmaktadır. Tarihi süreç içerisinde kadınların üstlendiği görevler, toplum tarafından yapmak zorunda olduğu roller olarak görülmüş ve bu durum zaman içerisinde kadınların iş-aile çatışması yaşamasına sebep olmuştur. İş hayatında genellikle aileleri ve kariyerleri arasında bir tercih yapma mecburiyetinde hisseden kadınların, suçluluk duygusu yaşaması ve ‘benim yerim neresi?’ sorusunun cevabını araması yaşadıkları engellerden biridir.
      Günümüzde, iş hayatındaki kadın yöneticilerin genellikle orta kademeye kadar ilerleyebildikleri görülmüş ve bu bağlamda kadınların üst düzey yönetici pozisyonlarına geçmelerine yardımcı olabilecek başarı faktörleri belirlenmiştir. Cam tavanı aşmada örgütün uygulayabileceği en iyi stratejinin ise eşitlik olduğu görülmüştür.
KAYNAKÇA

Asiye YILDIRIM

Yorumlar

Popüler Yayınlar