ULUSLARARASI İLİŞKİLER KAMPI (ANKARA,20-24 OCAK 2020)


ULUSLARARASI İLİŞKİLER KAMPI
        (ANKARA,20-24 OCAK 2020) 
                         ( BÖLÜM- I )

  Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl 5’inci kez düzenlenen Uluslararası İlişkiler Kampı, sekiz farklı şehirden gelen yaklaşık 150 üniversite öğrencisinin katılımıyla Ankara da başladı. Kamp süresi boyunca yapılan programlara katılım gösteren öğrenciler; Siyaset Bilimcilerden, Bakan Yardımcılarına, Gazetecilerden, Büyükelçilere kadar Birçok kişiden  uluslararası ilişkiler hakkında bilgi alma imkanı ve diğer şehirlerden gelen öğrencilerle etkileşim imkanı buldu. Bunların yanı sıra tematik gezilerde yapan öğrenciler Ankara da bulunan önemli tarihi ve siyasi yerleri görme imkanı sağladılar.
  Programın açılışı Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran ile Gençlik ve Spor Bakanlığının İl müdürlerinin katılımı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı merkez binasında gerçekleştirildi.  Bakan Yardımcısı Kıran Açılış konuşmasına başlamadan önce programda katılması beklenen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun mevcut siyasi progam sıkışıklığından dolayı gelemediğini iletti.

   Sözlerine Türkiye’nin dış politikada ki tutum ve ilkelerine dikkat çekerek başlayan Bakan Yardımcısı Kıran, Türkiye’nin  mevcut dünya düzeni içerisinde dış politikada girişimci ve insani bir politika izlediğini belirtti. sözlerinin devamında Suriye konusunu merkez alarak devam eden Bakan Yardımcısı Kıran, mülteci yönetimi konusundaki hassasiyetlerini dile getirdi. Dünya ‘da ki 6 milyon Suriyeli mültecinin 3.9 milyonunun Türkiye olduğunu söyleyen Kıran en fazla mülteci  ile uğraşan ülkenin  Türkiye olduğunun altını çizdi. Bu durumdan mütevellit yapılan üç operasyonla (Fırat Kalkanı Harekatı, Zeytin Dalı Harekatı, Barış Pınarı Harekatı) güvenli bölgeler oluşturulduğunu  ve  terörden arındırılan bölgelerde  400.000 insanın yaşamaya başladığını belirtti. Suriye Rejimin lideri olan Beşar Esede karşı olduklarını dile getiren Bakan Yardımcısı Kıran “Türkiye Cumhuriyeti , Suriye muhalefetinin garantörüdür” ifadesinde  bulundu. Terörle mücadeleye   dikkat çeken Kıran bölgedeki bütün terör oluşumlarının bertaraf edilmesi için gece  gündüz çalıştıklarını belirtti . bir diğer yandan DEAŞ ile mücadelede Fırat Kalkanı Harekatının çok önemli olduğunu söyledi. Yüksek ihtimalli DEAŞ terör örgütü üyesi olması düşünülerek 80.000 kişinin  ülkeye giriş yasağı konulduğunu aktardı. Bir diğer  Türkiye’yi ilgilendiren konu olan Doğu Akdeniz konusunda Libya ile yapılan deniz  sınırı anlaşmasının önemine  değindi ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz de yok sayıldığı EASTMED projesinin bir fiyasko olduğunu belirtti. Anlaşmaya imza atan ülkelerin projeyi olumsuz gördüklerini belirtti. Sondaj ve araştırma gemisi konusunda envanter bilgisi paylaşan Kıran  Türkiye’nin haklarının sonuna kadar savunacaklarını söyledi.

       Genel dış politika değerlendirmesine yönelen Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran , Türkiye’nin insani bir dış politika izlemesi sonucunda gayri safi yurtiçi hasılasına göre en çok insani yardımın Türkiye tarafından yapıldığını belirtti. Dışişleri Bakanlığının misyonlarına değinen Kıran her yıl yeni büyükelçilik açtıklarını ve ülkelerle olan ticaret hacmini her geçen yıl geliştirdiklerini söyledi. 2011 yılındaki AFRİKA AÇILIMI’na değinen Kıran Afrika da  42 elçiliğe ulaşıldığını ve ticaret hacminin 25 milyar dolar olduğunu aktardı. 5 kıtada elçilik bulundurmanın yanı sıra uluslararası örgütlere en çok üye olan ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Konuşmasını tamamladı.
     

                                                                                                         İSMET ERİM
                                                                        SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER

Yorumlar

Popüler Yayınlar