ÖZGÜRLÜĞÜN VE UZLAŞMANIN LİDERİ; NELSON MANDELA


    “ ÖZGÜRLÜĞÜN VE UZLAŞMANIN LİDERİ”
                    NELSON MANDELA


     Dünyaca bilinen ve en saygı duyulan devlet adamlarından biri olan Nelson Mandela, Güney Afrika’da ırk ayrımcılığına bağlı rejimi (Apartheid) yok ederek tüm insanların eşit haklara sahip bir şekilde beraberce yaşayabileceği demokratik ve özgür bir toplum benimsedi. Güney Afrika Cumhuriyeti’nin seçiminde iktidara gelen ilk siyahi devlet başkanı olarak ırkçılığı engellemek, fakirlik ve eşitsizlik adına verilen mücadeleye önderlik etti.Dünya’da çatışma yaşanan başka bölgelerde barış getirilmesine öncü oldu ve 250’nin üzerinde ödül kazanan Mandela, Güney Afrikalıların efsanevi lideri olarak tarihe adını yazdırdı.

NELSON MANDELA KİMDİR?

    
     Nelson Rolihlahla Mandela, 18 Temmuz 1918’de Güney Afrika’nın , Mvezo bölgesinde dünyaya geldi. Ailesi, Thembu kabilesinden gelmektedir.Bu kabilenin şefinin oğlu olan Mandela, burada Madiba adıyla tanınır.Liseyi bitirdikten sonra Fort Heyr Üniversitesi’nde okumaya başladı ancak burada siyasi olaylara karıştığı için daha sonra okuldan uzaklaştırılarak uzaktan eğitim yoluyla Vitvaterstrand Üniversitesi’nde hukuk bölümünü bitirdi ve avukatlık yapmaya başladı.Bu sayede ilk siyahi avukat ünvanınıda aldı. 

Sömürgecelik karşıtı olan Mandela, ANC(Afrika Ulusal Kongresi)’ye katılarak partinin gençlik kolu kurucu üyesi oldu ve 1952’de Başkaldırıcı Mücadelesi’nden sonra Başkan olarak seçildi.Halkı kışkırtmak, sabotaj ve suikast girişiminde bulunmaktan dolayı yargılandı.Irk ayrımı olduğunu, beyazların temsil edildiği parlamentonun çıkardığı kanunlara uymak zorunda olmadığını savundu. 

1964’te ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.27 yıl boyunca hapiste kaldıktan sonra 1980’li yıllarda ırkçılığa karşı mücadelenin bütün dünyada yaygınlaşmasından dolayı 1990 yılında serbest bırakıldı.Demokratik bir Güney Afrika kurmak için çok çalışıp 10 Mayıs 1994 yılında Güney Afrika’nın devlet başkanı oldu.Başkan olarak toprak reformu, yoksullukla mücadele, sağlığın iyileşmesi gibi politikalar uyguladı.Geçmişte yaşanan insan hakları ihlalini araştırmak adına Uzlaşma Komisyonu’nu oluşturdu.Daha sonra ikinci bir seçime katılmayı reddetti ve geri kalan hayatı boyunca hayır işlerinde yer aldı.

   Nelson Mandela, sömürge ve ırk ayrımına karşı duruşundan dolayı uluslarasında adını duyurdu bu sayede bir çok beğeni ve destek topladı. 1992’de Atatürk Uluslararası Barış Ödülü,1993 yılındaki Nobel Barış Ödülü, Sovyet Lenin Nişanı ve Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığı Özgürlük Madalyası gibi 250’den fazla ödül kazandı.

     2011 yılının Ocak ayında göğüs enfeksiyonu geçirdi.Durumunun her geçen yıl daha da kötüye gitmesinden dolayı 5 Aralık 2013’te “Ulusun Babası” olarak hayata veda etti.

  
                                                                                                             SELAY KAYA
                                                                                          BÖLGESEL ANALİZ TOPLULUĞU
                                                                                 MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ



KAYNAKÇA
https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Nelson_Mandela
https://www.bbc.com/turkce/ozeldosyalar/2013/12/130329_mandela_kimdir_yasam_oykusu





Yorumlar

Popüler Yayınlar