FREDERİCK WINSLOW TAYLOR’IN BİLİNMEYEN YÖNLERİ



Amerikan makine mühendisi ve endüstriyel idare uzmanı Taylor, endüstriyel verimliliği arttırmak için bilimsel işletme sistemini (Taylorizm) kurmuş ve üretimde bant sistemine geçişin (1913) temelini atmıştır.
  Frederick Winslow Taylor, 20 Mart 1856 tarihinde Pensilvanya’da dünyaya gelmiştir. 1869 – 1870 yıllarında Fransa ve Almanya’da eğitim almıştır. Eğitimin ardından bir buçuk yıl süren İtalya, İsviçre, İngiltere, Norveç, Fransa, Almanya ve Avusturya seyahatlerini gerçekleştirmiştir.

  Harvard Üniversitesi’nin giriş sınavını kazandıktan sonra geçirdiği ağır bir göz rahatsızlığı yüzünden farklı dallar üzerine devam etmek istediği eğitim hayatını noktalamak zorunda kalmıştır. 1874 yılında makinist çıraklığına başlamış ve aynı zamanda mühendis olmak için gece eğitimleri almıştır. 1878 ‘de işçi sınıfında çalışmaya başladığı Midvale Çelik Şirketi’nde altı yıl içerisinde baş mühendis olmuş ve 1883 yılında mühendislik diplomasını almıştır. Bu dönemde kendi ürettiği buhar işleme makinesi ABD ‘de dönemin en büyük buhar işleme makinesi olmuş ve 1890 yılında da makinenin patentini almıştır.

  1890’da Manufacturing Investment Co ‘da genel müdür olmuştur. 1893 ‘te ise şirketle ilişkisini keserek 1901’e kadarki zamanda kendi yönetim sistemini çeşitli kurumlara tanıtmaya başlamıştır. Taylor, Bethlehem Steel Şirketi’nde çalıştığı dönem sonucunda Modern Taylor-White yüksek hız takımlarını işleme yöntemini içeren ”Metal Kesme Sanatı ” adındaki kitabını çıkartmıştır. 1900 yılında Paris Fuarı’nda altın madalya kazanmış ve bunun yanında Franklin Institute tarafından “Elliott Cresson Altın Madalyası” da kendisine verilmiştir. ”Shop Management”  adlı kitabıyla da ünü zirve yapmıştır.

    Yönetim bilimin kurucusu Taylor, kariyerinde mucit olarak ilerlemesi mümkünken ilgi alanı çalışmaların rasyonelleştirilmesine yönelik olmuş. Çalışma sürecini Hareket ve Zaman Etüdü ile incelemiş ve sorunların, çalışanların verimsizliği yüzünden ortaya çıktığını, büyük bir zaman kaybının var olduğunu saptamıştır. Bunun çözümünün sistematik yönetim olduğunu vurgulamış, iş bölümünü önermiştir. Vasıfsız çalışanlar için işin düşünmeyi, sorumluluk almayı gerektirmeyen ya da çok az düşündürülerek yapılabilen ve sürekli tekrarlanan birimlere bölünmesi gerektiğini savunmuştur. Böylece Taylor yaptığı Hareket ve Zaman Etüdü çalışmalarıyla geleceğe yön vermiştir.

    Hayatımıza kattığı diğer kavramlar olan; primli ücret, iş bölümü ve uzmanlaşma, fonksiyonel ustabaşı, standartlaşmayı kuramlaştırmış ve dönemin şartlarına göre ileri düzeyde olan bilimsel yöntemleri geliştirmiştir. 1901 yılından itibaren   hayatının geri kalan kısmını Bilimsel Yönetim amacına adamıştır. Bu konu üzerine kitaplar yazıp dersler vermiştir.

   Sonuç olarak, Taylor klasik yöntemlerle işçi çalıştıran patronlar tarafından düşman bellenmiş, insanı makinenin bir parçası olarak gördüğü için çokça eleştirilmiştir. Taylor her ne kadar makine mühendisi olsa da birçok mühendis tarafından endüstri mühendisliğinin atası kabul edilmektedir. 21 Mart 1915 tarihinde de Philadelphia’ da vefat etmiştir.
  


                                                                                          ASİYE YILDIRIM
                                                                               BÖLGESEL ANALİZ TOPLULUĞU

Yorumlar

Popüler Yayınlar