SON DAKİKA ABD-TÜRKİYE GÜNDEMİ


Dünya’nın büyük bir küresel gücü olan ABD’nin özellikle dış politika konusunda almış olduğu kararlar, belirsiz hamleleri ve tavrı, dış politikada belirsizliğe ve  uluslararası istikrarsızlığa sebep olmaktadır.Türkiye Cumhuriyeti ve ABD arasında 1926’dan itibaren başlayan resmi ilişkiler günümüzde de sürekliliğini korumakta ancak aralarında ki ilişki bazen dostça bazen düşmanca devam etmektedir.
ABD ve Türkiye arasında geçmiş yıllarda birçok kez krizler yaşanmış, aralarında ki ilişki bazı dönemler kesilmiş olsa da bir yumuşama ile tekrar iyi ilişkiler inşa etmeye çaba gösterilmiştir. ABD, Türkiye’yi 1952’den beri bir NATO üyesi olan stratejik ve güvenlik ortağı olarak görmekte, Türkiye’yi bölgesel ve küresel istikrar ve güvenlik için çok önemli olan eksen ülke ilan etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti ise ABD’yi stratejik ortak, çok boyutlu, karşılıklı saygı, çıkarlara dayalı bir ilişki olarak tanımlamakta ve ulusal güvenliğine ve toprak bütünlüğüne karşı yapılan tehditlere göz yuman ve bu tehditlere desten veren bir küresel güç olarak görmektedir.
ABD ve Türkiye ilişkilerindeki bozulma özellikle 2011’de Suriye’de iç savaşın başlamasıyla daha belirgin bir hale gelmiştir. Suriye’nin bölünmesine ve kuzeyinde kendisinin ve İsrail Devleti’nin çıkarlarını korumak ve Orta Doğu’da daha aktif olabilmek için kukla bir Kürt devletinin kurulmasını istemekte olup PYD/YPG’ye destek vermesi sebepleriyle Türkiye ile ilişkilerinde ciddi bir gerginlik yaşanmaktadır.
Dış politikada alınan kararlar, yapılan başarılı operasyonlar ve harekatlar ile Türkiye, küresel terör tehditlerine karşı toprak bütünlüğünü ve ulusal güvenliğini sağlamak için askeri ve diplomatik hamleler yapmış, Amerika ile uzlaşma yoluna da gitmiştir. Ancak iki ülke arasında karşılıklı güven eksikliği ve derinleşen fikir ayrılıkları var olmaya devam etmektedir. İki ülke arasındaki ilişkiler sürekli inişli çıkışlı bir yol almaktadır. Aralarındaki ilişkileri dinamitleyen ve baltalayan birçok olay yaşanmaktadır.
Son 24 saat içerisinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Amerika Kongresi’nin 1915 Ermeni olaylarını Soykırım olarak tanıyan tasarının kabul edilmesine ve yaptırım tehditlerine tepki göstererek, "Bu eylemler müttefiklik ilişkilerimizin ruhuyla bağdaşmadığı gibi ABD yönetimi ile 17 Ekim tarihinde Suriye konusunda varılan mutabakata da aykırıdır. Gerekirse İncirlik ve Kürecik'i kapatırız" sözlerini kullanmıştır.
Katıldığı televizyon programında ‘’Kararı alsanız ne yazar. Burada aldığınız kararların bir kıymet-i harbiyesi yok. Sizin aldığınız kararlar siyasidir. Biz belgeleri açıyoruz, buyurun siz de açın’’ dedi ve 17 Ekim tarihinde Suriye konusunda varılan mutabaka da aykırı olduğunu, Amerika Türkiye ilişkilerinin, ABD’nin siyasi dinamikleri için harcanamayacak derecede değerli olduğunu, ABD Kongresi’nin ilişkilerimizin özüyle ilgili olmayan meseleleri iç siyaset malzemesi yapmaya son vermeye, müttefiklik ve ortaklık ilişkilerimize uygun bir şekilde davranmaya davet ettiğini belirtti.


Yapılan açıklamalarda Türkiye’nin ABD ile ilişkilerini karşılıklı saygı ve ortaklık çerçevesinde devam ettirmek istediği belirgin olup, yapılan harekatın Türkiye’nin ulusal güvenliğine ve toprak bütünlüğüne karşı tehdit olduğunun bu nedenlerden ötürü küresel terör örgütlerine karşı mücadele tam ve devamlı olacaktır.


Ermeni meselesiyle alakalı "Sözde Ermeni Soykırımı" konusunda ise bizim bir milyon üzerindeki belgeleri açtığımız, belgelerimizin açık olduğunu tarihçilerin, hukukçuların, arkeologlar tarafından gelip incelenmesi, onların da açmasını ve bütün herkesin arşivlerini kullanması gerektiği sözleri kullanılmıştır. Çünkü bu karar siyasetçilerin verebileceği bir karar değildir, bu karar her şeyden önce tarihçilerin yapacağı inceleme, araştırma neticesinde, hukukçuların ve arkeologların yapacağı inceleme araştırma neticesinde ortaya çıkacaktır denmiştir.


SONUÇ


Sonuç olarak ABD Orta Doğu’da ve Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin uyguladığı dış politikadan rahatsızlık ve endişe duyup Türkiye’yi ekonomik ve siyasi olarak iç politikada ve dış politikada zor duruma düşürmeye çalışmaktadır. Türkiye ise jeopolitik konumu ve bölgedeki tarihi geçmişi gereği aktif ve etkin rol oynamayı istemekte, bölgesel güç olarak ön planda kalmayı amaçlamaktadır. Bölgedeki etnik ve mezhep çatışmaları, istikrarsızlık, bitmek bilmeyen bir savaş, gelmeyen barış Türkiye’yi etkilemektedir. Sayısı üç buçuk milyona varan Suriyeli mülteciler ve ayrılıkçı terör ülke güvenliğine en büyük tehdidi oluşturmaktadır. Bu sebeple Türkiye ve Amerika kendi güvenlik ve ulusal çıkarları konusunda keskin ve birbirlerine ters düşen kararlar almakta ve uygulamaktadırlar. 

Dış politikada düşman sayısının azaltılırken komşu sayısının arttırılması  politikasını izleyen Türkiye her iki tarafın çıkarları ve güvenliği sağlandığı taktirde ılımlı bir politika ve ortaklık ilişkileri devam ettirmeyi hedeflemektedir. Bölgesel ve etkin güç olmakta olan Türkiye’yi gözden çıkaramayacak olan Amerika yönetimi de Türkiye ile iyi ilişkiler kurmayı hedef alan ve ortak çıkarları önceliği olan bir dış politika izleyecektir.




                                                                                                       DAMLA KABACA
                                                                                        BÖLGESEL ANALİZ TOPLULUĞU

-DR. ZAFER PARLAK ‘’TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİ: KISA TARİHÇE VE GÜNÜMÜZ’’

Yorumlar

Popüler Yayınlar