RUSYA’NIN KIRIM’I İLHAKI

Özet

Stratejik konumu ve verimliliği nedeniyle Kırım’ın tarihi istila ve işgallerle doludur ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 1954 yılında, Sovyet lideri Nikita Krusçev kendi toprak parçası olan Kırım’ı Ukrayna’ya hediye olarak vermiştir.Ancak SSCB’nin çökmesiyle bu toprak parçası Ukrayna ve Rusya için önem kazandı.Kırım, Ukrayna içerisinde özerk bir statüye sahip fakat yasal olarak Ukrayna’nın bir parçası olmasına rağmen Moskova’ya daha yakın durmuştur. Karadeniz için stratejik bir bölge olan Kırım Karadeniz’in güneyinde yer alan bir yarımadadır. Ağırlıklı olarak Rusların bulunduğu özerk bir cumhuriyet olan Kırım’da, 2001 nüfus sayımına göre, adanın %58’ini Ruslar,%28’ini Ukraynalılar ve %14’ünü Tatarlar oluşturmaktadır. Ukrayana’ya bağlı bir yarımada olan Kırım 18 Mart 2014 yılında Rusya tarafından ilhak edildi. Bu tarihten itibaren yarımadada Kırım Cumhuriyeti ve Sivastapol federal şehri olmak üzere iki federal birim bulunmaktadır

Kırım’ın İlhakı

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de 2013-2014 yıllarında, Rus yanlısı Devlet Başkanı Victor Yanukoviç’in AB Ortaklık Antlaşması’nı imzalamaması üzerine protestolar düzenlenmiş ve akabinde Batı yanlısı siyasetçiler yönetimi devralmıştır. Bu olayların ülke geneline yayılması üzerine Kırım Yarımadası’nda da üzerinde sembol bulunmayan askeri üniformalı silahlı kişiler kamu binalarında kontrolü ele aldı. Rusya yanlısı olan üniformalı silahlı kişilerin etkisi altında toplanan Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu, Kırım’ın Rusya’ya bağlanması için Referandum kararı aldı. 16 mart’ta yapılan referandumda, Kırım’ın Rusya’ya bağlanması yönünde karar çıkmıştır. Yapılan referandum sonrasında Rus yanlısı olmayanlara karşı yapılan baskılar sonucunda pek çok Kırım Tatarı ve Ukraynalı topraklarını terk etmiştir.

Kırım İlhakının Nedenleri

Soğuk Savaş’ın sona erip SSCB’nin çöküşüyle NATO ve AB eski Doğu Bloku ülkelerinden bazılarını etkisi alanlarına dahil etmişlerdir. Rusya, 2014 yılında  AB’nin on üyeyi alarak Baltık ülkeleri vasıtasıyla Rusya sınırına dayanmasını AB’nin Rusya’nın doğal etki ve çıkar alanına bir müdahale olarak algılamıştır. Benzer şekilde NATO’nun doğuya doğru gelişmesini ve AB’nin Ermenistan, Azerbaycan , Ukrayna, Belarus, Gürcistan ve Moldova olmak üzere altı ülkeyle geliştirdiği Doğu Ortaklığı platformu da Rusya’yı rahatsız etmiştir. Bu batılı kuruluşların Rusya için siyasi, tarihsel, kültürel ve ekonomik açıdan son derece önemli bir ülke olan Ukrayna’yı etki alanlarına çekme girişimlerine karşı, Ukrayna’nun da gelecel tercihini Batı’dan yana yapması, AB ve NATO’nun Rusya’nın hemen sınırına kadar genişlemeleri ve Kırım’ın Rusya için önemi nedeniyle Kırım ilhak edilmiş ve 14 Mart 2014’te yapılan Referandum sonucuyla 18 Mart 2014’te Rusya’ya bağlanmıştır. Böylelikle hem Ukrayna cezalandırılmış hem de Rus deniz gücünün önemli bir kısmının yer aldığı , jeopolitik açıdan önemli konumda olan Kırım Rusya’ya bağlanarak sıcak sulara inme politikası için önemli bir adım olmuştur. Burada güçlü ve saldırgan bir aktör olan Rusya Kırım’ı ilhak ederek uluslararası sisteme “Dış politikada merkezi bir otorite yoktur, uluslararası sistem anarşiktir ve her koyun kendi bacağından asılır.”mesajını vermiştir.

Kırım’ın Rusya İçin Önemi

Kırım tarihsel açıdan, Rusya’nın sıcak denizlere inme politikası için çok önemli bir bölge olmuştur. Özellikle Sivastapol Limanı, Moskova’nın Karadeniz üzerinden Akdeniz ve ötesinde hakimiyet kurma arzusunun sembolü olmuştur. Karadeniz’e açılan bu liman Rusya’nın en büyük donanmasının bulunduğu ve güvenlik açısından, Rusya’nın stratejik amaçlarla önem verdiği limandır. Rusya’nın güç maksimizasyonundaki en tepe noktası Kırım’ı ilhak etmek değildir, İstanbul’u ilhak etmektir. İstanbul ile önce Marmara’ya, Ege’ye daha sonra Akdeniz’e hakim olabilir.En tepe noktası olmamasına rağmen Rusya’nın güç maksimizasyonu için Kırım en büyük araçlarından biridir.

Avrupa ve Diğer Ülkelerin Tepkisi

Yapılan bu referanduma BM olmak üzere uluslar arası kuruluşlar ve pek çok ülke karşı çıkarak referandumu geçersiz saydı fakat Moskova yönetimi referandumu tanıdı. Batılı ülkeler Rusya’nın yasalara aykırı olarak Kırım’ı ilhak edip Ukrayna’nın doğusuna müdahele etmeye başlamasına ekonomik yaptırımlarla tepki vermiştir. Yaptırımlar Haziran 2014’de AB, ABD, Kanada ve diğer müttefikler ve ortaklar tarafından koordineli biçimde yürürlüğe girmiştir. AB 33 Rus ve Ukraynalı’yı kara listeye almış, ABD ise bir banka ve 31 iş adamına yaptırım uygulamış, ilişkileri dondurmuş ve bazı vizeleri iptal ettirmiştir. Çümkü Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesiyle birlikte güçlenmeye başlayabilecek olması ABD ve AB’yi harekete geçirdi. Bu suretle Rusya’nın GSYİH’ı düştü. Dünyanın en güçlü 7. Ülkesi iken 11 ve 12.’ye doğru geriledi. Kırım’ın ilhakı Rusya ekonomisinin düşmesine neden oldu.

Sonuç

Referandum yapılmasına rağmen Rusya Kırım’da yaşayan Kırım tatarları ve Ukraynalıları hiçe sayarak hukuka aykırı bir şekilde Kırım’a ilhak etmiştir. Yapılan bu referandum uluslararası alanda geçersiz sayılmış ve Batılı ülkeler tarafından Rusya’ya yaptırımlar uygulanmıştır. Rusya, AB ve NATO’nun Doğu Bloğundaki ülkelerle ortaklıklar kurarak Rusya’nın sınırına kadar genişlemelerinden rahatsız olduğunu bu durumu tehdit olarak gördüğünü ve bu tehditi engellemek güç maksimizasyonu için her yola başvuracağını göstermiştir. Özellikle Batı yanlı seçim yapan Ukrayna’yı cezalandırmak amacıyla Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesi buna örnektir. Rusya dış politikasında uzlaşma yerine güç politikası uygulamıştır, bu durumda Batı yalnızca yaptırımlar uygulayabilmiştir.



                                                                                              EVİN GÜLER
                                                                            BÖLGESEL ANALİZ TOPLULUĞU

Kaynakça

Yorumlar

Popüler Yayınlar