AMELİYATHANEDEN Komutan Odasına !!! (BİR SURİYELİ'NİN Gözünden Baba ve Oğul Esad)


Baba Hafız

Halkın ve Arap Sosyalist Baas Partisinin çoğunluğunu ikna eden ve popülerliğini artıran isyancı, devrimci, politikacı bir adamdı. Onun döneminde Suriye’de her şey çok ucuzdu (düşük maaşlar*düşük fiyatlar), böyle bir politika uygulamaktaydı. Hassas dengelerin bölgesinde 1971'den bu yana Suriye'yi yönlendiren Hafız Esad deneyimli, usta bir politikacıydı. Ulusal çıkarlar çerçevesinde ani taktik değişiklikleri yapar, hem dostlarını hem düşmanlarını şaşırtırdı. Esad 1990-1991'de Körfez krizi sırasında Washington'la uzlaşmazlığını rafa kaldırmış, Kuveyt'i işgal eden Irak'a karşı ABD'nin yanında yer almıştı. Ailesinin ismi Arapça’ da Arslan anlamına geliyordu ve Ortadoğu denkleminin çok önemli aktörü olan, 17 milyon nüfuslu Suriye'ye istikrarı getiren Hafız Esad'a ‘Şam Arslan’ı’ deniyordu.

Kendi kendini yetiştiren bir adamdı. Saddam Hüseyin-'den oldukça farklı bir politika izliyordu. Tüm Arap ve Batı ülkeleriyle işbirliği içinde barış kurmuştu. Golan tepelerini İsrail’e teslim etmesine rağmen; Bütün dünyaya İsrail’den ne kadar nefret ettiğini göstermeye çalışırdı. Yaşlı bir adamın bana şöyle anlatıyor: “Suriye ordusunun saflarındaydım, Golan tepelerini savunmaya ve 1967 savaşını kazanmaya hazırdım. Gecenin bir yarısı merkeze bir çağrı geliyor, [kimse hareket etmeyecektir ve bütün askerler sabaha kadar o merkezin içinde kalacaktır.] Golan'ın düşmesinin haberi ile uyandık o sabah.” Baba Esad, bütün uluslarla işbirliği içinde ve doğrudan silah kullanmamakla birlikte liberal bir politik yaklaşımı takip ediyordu.

Suriye'ye 35yıl boyunca liderlik eden, başarılı bir ekonomiyle, dış borçları olmayan, herhangi bir ülke ile politik sorunları bulunmayan, ancak diktatör olan, demokrasiye ve muhalefete karşı çıkan, dünyanın en güçlü istihbarat sistemlerinden birine sahipti. Duvarların kulağı var politikasını uyguluyordu. 1971 yılında iktidarı ele geçiren Hafız Esad, 1978, 1985, 1991 ve 1999 olmak üzere dört kez devlet başkanlığına seçildi. Hafız Esad, 10 Haziran 2000'de kalp krizinden öldü.
2000 yılında Suriye Cumhuriyeti veda edip Suriye krallığı başlıyor.

Beşar Esad’ın iktidara yükselişi

- Beşar Esad 11 Eylül 1965'te doğdu.1988'de Şam Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde oftalmoloji bölümünden mezun olduktan sonra yüksek lisans yapmak için Britanya’ya gitmişti, göz doktoru olan Beşar, 1994 yılında kardeşi Bassel’in bir araba kazasında ölmesinden sonra, Beşar, Başkan Hafız Esad’ın yerine ve erkek kardeşi Bassel’in yerine koyulmak üzere hazırlanmak için Suriye’ye döndü. Hafız Esad'ın 10 Haziran 2000'deki ölümünün ardından Suriye parlamentosu, 15 dakikalık bir toplantıda, dünyanın en hızlı anayasa değişikliği olan 83. anayasanın cumhurbaşkanının yaşının 40 yerine 34 olabileceğini belirtti. Böylece Beşar Esad, ülkenin cumhurbaşkanlığını üstlendi ve 1 Temmuz 2000 tarihinde Suriye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçildi.
-Ameliyathaneden Cumhuriyet sarayında Komutan Odasına. Beşşar Esad ,cumhuriyet yönetiminde babasından hükümeti alan ilk Arap cumhurbaşkanıdır. Politik yaklaşımları hiç bilmeyen, liderlik kavramından uzak bir insandı. Hatiplik yeteneğine sahip olmayan, siyasi konuşmalarında hata yapan, milletlerle dalga geçen, tatil ve dini günlerinde kıldığı namazlarda bile hata yapan biriydi. Onun iktidarda kalması (shabiha)[1] adı verilen ulusal istihbarat ve güvenlik sistemine bağlıdır. Şimdi Suriye başarısız bir ekonomiye sahiptir, işsizlik çoğalmıştır, elektrik ve suyun düzenli kesilmesi, tutuklularla dolu hapishaneler vardır. Kayırmacılık politikası takip eden, önemli görevler ve yüksek rütbeler sadece yakın çevresine verilmektedir. Büyük güçler tarafından yönetilen bir satranç taşı gibi şimdilerde Rusya tarafından yönlendirilmektedir. Suriye’de hükümdarlığı döneminde, özellikle 11 Eylül 2001’deki olayların ardından ve ABD’nin Irak’ı işgal etmesinin ardından, Suriye’nin Irak’a sızan teröristlere destek vermesinden dolayı ABD’yle olan ilişkileri kötüleşti.

2011 yılı Suriye ( Suriye devrimi )

(Doktor sıra sana geliyor), 2011yılında Dera kentinde bazı öğrenciler bu cümleyi Libya’daki olaylarda etkilenerek okuldaki tahtaya yazdılar. Ertesi gün, o sınıftaki bütün öğrenciler yoktu. Okul kıyafetiyle masum çocuklar tutuklandı. İnsanlar çocuklarını serbest bırakmasını talep ederek sokağa çıktı, fakat bir tane Esad askeri sokaktaki insanlara (Çocuklarınız artık yok, başkalarını getirin, getiremiyorsanız eğer kadınlarınızı gönderin.) dedi. Bu yaşananlardan ve denilenden Beşşar Esad’ın hiç haberi yoktu. Bu olaylar Suriye halkını kızdırdı, ülkede yaygın olan rüşveti ve yolsuzluğu ortadan kaldırma hedefiyle insanlar sokağa çıktı. Bu devrim tamamen barışçıldı ve hiç silah kullanmadan yapılıyordu. Gösterilerini başlamasından birkaç gün sonra Beşşar Esad karşı çıkan göstericilere ateş emrini etti. Dünya kamuoyu Suriye ordusunun adeta haritadan sildiği kasabaları, köyleri burada yaşayan sivillerin katledilişini BM'ye taşıdı, ancak burada Çin ve Rusya'nın veto engeline takıldı. 21 Ağustos 2013 tarihinde, Şam'ın doğusundaki Guta bölgesine yapılan sarin gazı saldırısında 1729 kişi vahşice katledildi. Kimyasal silahın kullanıldığı bu saldırıyı, Esad'a bağlı Suriye Ordusu gerçekleştirdi. Benzer katliamlar, defalarca tekrarlandı.

20.12.2011 sabahı uyandığımda korktum ve şaşırdım çünkü mahallemizde Esad’a karşı çıkan olmamasına rağmen mahallemizi yerle bir edebilecek üç tane tank sokaklarımızdaydı, niye bu silahlar mahallemizde duruyordu? O zaman Esad’ın ne kadar kötü birisi olduğunu anlamaya başladık. Esad’ın halkı karşı silahlı kuvvet kullandığını ve söz verdiği reformların kâğıt üzerinde kaldığını görüyorduk. Rusya ile İran’ın adamı olan Esad, sekiz yıldan fazla süren devrimci iç savaşı, bütün dünyayı etkiledi, Mülteci krizi, kamp sorunları, yetim kalan çocuklar ve tutuklular dünyanın en güncel sorunları oldu. Beşşar Esad dünyanın ve tarihinin en kötü liderlik görevini temsil eden insandır. Önce tüm Suriye'de yıkıma yol açan, yüz binlerce kişinin öldüğü, milyonlarca kişinin evsiz kaldığı bir iç savaşa; daha sonra ise uluslararası aktörlerin dâhil olduğu bölgesel bir savaşa sebebiyet verdi.


[1] Shabiha* Suriye'de, etkili bir kişiye hizmet etmek için şiddet ve silah tehdidi kullanan çeteler ve haydutlar için yaygın bir terim.


                                                                                                 DANİA ALASHTAR

                                                                     SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER

                                                                             MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ
                                                                                                 




Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar