GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ; BATI AVRUPA

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ; BATI AVRUPA 
COĞRAFİ KONUM Yüzölçümü bakımından Okyanusya’dan sonra en küçük kıta olan Avrupa, Eski Dünya kara kütlesinin (Avrasya), kuzeybatısında Asya’dan yarımada şeklinde ayrılan küçük bir kısmıdır. Aslında Asya ile Avrupa kıtaları bir bütünsellik gösterir ve Avrasya adını taşımaktadır. Beş ülkenin hem Asya hem Avrupa kıtasında toprakları vardır bunlar Türkiye ,Azerbaycan ,Kazakistan ,Gürcistan ,Rusya;dır. Kuzeyde Kuzey Buz Denizi, batıda Atlas Okyanusu ve güneyde Akdeniz ile çevrilen olan kıta, Afrika’ya çok yaklaşır.
Kelime anlamı olarak ; Avrupa, Sami dillerde Erep (veya Irib), güneşin battığı taraf anlamına gelir.


SOSYO-EKONOMİK ÖZELLİKLER :
 Avrupa bir devrimler kıtasıdır. Özellikle demokrasi, endüstriyel ve bilimsel açıdan dünyayı etkileyen devrimleri gerçekleştirmiştir
 Avrupa, dünyada ihracat ve ithalatta önde gelen kıtadır. Dünyada üretilen endüstri ürünlerinin üçte biri bu kıtaya aittir.
Dünya üzerinde endüstrileşen ilk kıta olma özelliğine sahiptir.
Çeşitli uluslara mensup insanların yaşadığı Avrupa’da 64 devlet vardır( 50 bağımsız ,8 bağımlı ,6 tanınmamış devletten oluşur .) Komşu ülkeler arasında dil, ekonomik ve kültürel açıdan önemli farklar bulunur.
Avrupa ülkeleri coğrafi konumları yani bulundukları yer ve ekonomik gelişmişlik açıdan; Batı Avrupa ülkeleri ,Kuzey Avrupa Ülkeleri (İskandinavya ve Baltık ülkeleri) , Orta Avrupa ülkeleri, Doğu Avrupa ülkeleri ve Güney Avrupa Ülkeleri gibi gruplara ayrılmaktadır. Avrupa diğer kıtalara göre sınırlı zenginliklere, yüksek nüfus ve ülke adedine sahip olmasına rağmen ortalama GSYİH diğer kıtalardan yüksektir, hatta bu zenginlik farkı kıta içinde Doğu-Batı bölümünde görülebilmektedir .
Birleşik Krallık(İngiltere),İrlanda,Fransa,Almanya,Belçika,Hollanda,Avusturya,İsviçre ve Lüksemburg’tan oluşan Batı Avrupa ülkelerinin ortak özelliği ; Avrupa’nın sanayileşmiş zengin     ülkeleri veya geniş ulusal ekonomileri olmalarıdır. Birleşik Krallık, Hollanda, Almanya ve Belçika'da zengin taş kömürü, Fransa'da demir ve boksit yatakları bulunur. Kömür ve demir yatakları, ağır sanayinin kurulmasını sağlamıştır. Fransa başta olmak üzere, Hollanda ve Belçika tarım alanında da gelişmiştir.Bu zenginliğin arka planındaki tarihsel sürecin getirilerini göz ardı etmemek gerekiyor .Günümüzde büyük bir ekonomi olan Avrupa ;15.yüzyıla kadar nispeten fakir,hastalık ve açlıkla boğuşan ,politik olarak tamamen parçalanmış bir kıtayken iki yüzyıl sonra dünyanın en uzak uçlarına kadar sokulmuş ve üstünlüğü kabul ettirmeye başlamıştır.Bu muhteşem denebilcek dönüşümün altında ,yeni buluşlar ve keşifler ,düşünsel ve ekonomik anlamdaki faaliyetler etkili olmuştur.Coğrafi Keşifler ,Rönesans ve Reform hareketleri ,Sanayi Devrimi bu sürecin yadsınamaz örnekleridir.Özellikle Sanayi Devriminden  sonra Avrupa ve Amerika gelir seviyesi bakımından diğer dünya ülkelerinden hızlıca ayrıştı. Ek olarak ;tarihsel süreçlerinde benimsedikleri sömürgecilik sisteminin (Belçika, Birleşik Krallık ve Hollanda) kazanımlarıda kıtanın ekonomik gelişmesinde önemli rol oynamıştır.
Batı Avrupa’nın gelişmesinin bir diğer nedeni ise ;kurumların işleyişidir.Daron ACEMOĞLU’nun ‘Ulusların Düşüşü’kitabında ; gelişmiş bir ülke olmak için demokrasi,etkin bir hukuk düzlemi ,siyasal sistemin gerekli unsurlar olduğunu ifade ediyor.Batı Avrupa ülkelerinin köklü demokrasisi,hatta bu bakımdan dünyada ilk olmaları, bir adım öne çıkmalarına neden olmuştur.Ayrıca,siyasi ,güvenlik,sağlık,eğitim kurumları alımlarında ,yozlaşmış kurumların aksine  kabinecilik anlayışı yerine nitekli aday seçimi gelişmeleri için önemli olmuştur.
Coğrafya;Batı Avrupa;nın gelişmesinde üretim ve ticaret açısından tarih boyunca pozitif ayrıcalık sağlamıştır. Batı Avrupa ;dünya ticaret ağının en yoğun olduğu alanların başında gelir.Bu durumun temel nedeni ise günümüzde ticarete en çok konu olan sanayi ya da hizmet (finans,ulaşım,aracılık )sektörüne ait malların bu bölgede yoğun şekilde üretiliyor olmasıdır.
Öte yandan; Yine serbest piyasa ekonomisini ilk defa uygulayan Avrupa Ülkeleri, dünyada bilinen önemli siyasi, stratejik ve ekonomik birlikleri de kurmuşlardır. Avrupa Birliği, Varşova Paktı, UNESCO bunlardan sadece birkaçıdır.Özellikle Avrupa Birliği’nin ortak bir Avrupalılık kimliği ,ortak para birimi ,bütünleşik Pazar gibi unsurlarla dünya ekonomisi ve siyasetinde söz sahipliği göz ardı edilemez.
Son ve en önemli neden;insan faktörüdür.Bilgi ve teknolojinin belirleyici olduğu günümüz dünyasında her zaman nitelikli bireylere ihtiyaç olmuştur.Kalkınmışlık seviyesi oldukça yüksek olan Batı Avrupa ;eğitim,ar-ge kaynakları ,istihdam olanakları gibi unsurlara yüklü bir bütçe ayırmıştır.Böylece hem günümüze hem geleceğe sağlam yatırımlar yapmışlardır.Şuan dünyanın en büyük ekonomik, askeri ve siyasi gücü olan Kuzey Amerika’nın halkı da büyük oranda Avrupa kökenlidir.
SONUÇ 
Batı Avrupa ‘da ;iyi eğitilmiş bireylerden oluşan nüfus, bilim ve teknolojide göstermiş olduğu ilerlemeler sayesinde ekonomik yönden de gelişmiş ve yüksek bir hayat standardına ulaşmayı başarmıştır.Dünyada değişen güç dengeleri ,küreselleşmenin yeni boyutları ,Batı Avrupa ülkelerinin ekonomisini ve siyasetini nasıl etkileyeceği merak konusudur.
KAYNAKÇA:
read:http://101bilge.com/tatil/avrupa/
https://www.ozelliklerinedir.com/avrupa-kitasi-ozellikleri-nelerdir/
İhsan Burak Birecikli1/BATININ YÜKSELİŞİ
http://www.cografya.gen.tr/egitim/kitalar/avrupa.htm
https://ipfs.io/ipns/tr.wikipedia-on-ipfs.org/wiki/Avrupa_ekonomisi.html
https://www.kibrisgazetesi.com/bati-nicin-zengin-oldu-makale,3072.html
                                                                                                       
Tuğba AVŞAR

Yorumlar

Popüler Yayınlar