ABD´DE SURİYE ÇATLAĞI




ABD Başkanı Trump´ın Suriye den askerlerini çekme kararı ABD´de büyük bir tepkiyle karşılandı.Başkanın Suriye politikasını başından beri eleştiren muhalefet kanadında tepkiler Beyaz Saray´ın açıklamasının ardından had safhaya ulaştı.Üstelik tepkiler sadece muhalefetle sınırlı kalmadı.Trump çoğu kez desteklendiği cumhuriyetçi senatörler tarafından dahi sert eleştirilere maruz kaldı.




MEDYA: “Düşünülmemiş ve ani bir karar”

Başkanın kararına ilişkin ilk tepkiler medyadan geldi.Wall Street Journal Washington Post gibi gazeteler başta olmak üzere ABD basını kararı düşünülmeden ve ani alınmış bir karar olarak yorumlayıp karar alma sürecine Pentagon ve Dışişleri Bakanlığının dahil edilmediğini tavsiyelerinin dikkate alınmadığını öne sürdü.
New York Times yaptığı haberde “Trump Türkiyenin Suriyede operasyon düzenlenmesine onay vererek ABD politikasını değiştirdi.” dedi.

KONGRE VE DEMOKRATLAR: “Mide bulandırıcı ihanet”

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi attığı tweette “Bir kez daha Başkan Trump otoriter bir diktatörü yatıştırmak için bir müttefiki terk ederek aptalca bir girişimde bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Trump`ın 2016 başkanlık yarışındaki demokrat rakibi Hillary Clinton, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Açık olalım: Başkan, sadık müttefiklerimiz ve Amerika’nın kendi çıkarlarına rağmen Türkiye ve Rusya’nın otoriter liderleriyle saf tuttu. Kararı hem Kürtlere hem de görev yeminine yönelik mide bulandırıcı bir ihanet” ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda ABD Temsilciler Meclisi Trump`ın Suriye kararına karşı çıkan ve Türkiyenin operasyonu durdurması çağrısı yapan tasarıyı 354e karşı 60 oy gibi ezici bir sonuçla kabul etti.


CUMHURİYETÇİ SENATÖRLER : “Öngörüsüz ve sorumsuz alınmış bir karar”

Trump`ın partisi içindeki en önemli destekçilerinden olan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham Trump`ın kararını öngörüsüz ve sorumsuz olarak nitelendirdi.
Kararın iptali için Senatoya tasarı sunacağını söyleyen Graham Türkiyeyi yaptırım uygulama konusunda tehdit edecek kadar ileriye gitti.

Cumhuriyetçi Parti Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell ise açıklamasında şöyle söyledi:
"Suriye'den ABD güçlerinin hızla geri çekilmesi yalnızca Rusya, İran ve (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad rejimine yarar sağlayacaktır. Bu karar, IŞİD ve diğer terörist grupların yeniden bir araya gelme riskini artıracak. Trump'ı, IŞİD ile mücadelenin devamlılığı ve NATO müttefikimiz Türkiye ile Suriyeli yerel ortaklarımız arasında çatışmayı önlemek için Amerikan liderliğini kullanmaya çağırıyorum. Türkiye ile Suriye'deki ortaklarımız arasındaki yeni çatışmalar, Türkiye'nin ABD ile olan bağlarına zarar verecek ve Türkiye'nin dünya sahnesinde daha fazla tecrit edilme riskini artıracaktır. Obama yönetimi sırasında zor yoldan öğrendiğimiz gibi, Amerikan menfaatlerine en iyi şekilde hizmet etmek geri çekilmek ile değil Amerikan liderliğine uymakla sağlanır.

Florida eyaletinden Cumhuriyetçi senatör Marco Rubio Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, “Suriye’den aceleyle çekilme, Kürtler ve Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) IŞİD’e karşı savaşlarını sonlandırmalarına yol açar ve Suriye’nin İsrail’in en büyük düşmanlarına teslim eder. Bu korkunç bir hata. ABD ve İsrail açısından ciddi neticeler doğuracak; IŞİD, İran ve Hizbullah’a ise büyük fayda sağlayacak” ifadelerini kullandı.


Sonuç Olarak:

Halihazırda koltuğu sallantıda olan başkan çekilme kararının içeride aleyhine işlememesi için büyük bir çaba sarfediyor.Bilhassa attığı tweetler ve yaptığı açıklamalarla ortalığı yatıştırmaya ve dengelemeye çalışan başkan şimdiye kadar pek istediğini elde etmiş gibi gözükmüyor.Aksine yaptığı tutarsız ve çelişkili açıklamalar kafaları karıştırmaktan ve başkana güvensizliği arttırmaktan öte geçmiyor.



                                                                                         
                                                                                                            BESTE UÇAR
                                                                                                       
                                                                                           BÖLGESEL ANALİZ TOPLULUĞU

                                                                                     MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ

Yorumlar

Popüler Yayınlar