HATAY, GAZİANTEP ve SURİYELİLER

HATAY, GAZİANTEP ve SURİYELİLER
Ülkemizde 3 milyon 700 bine yakın Suriyeli mülteci yaşamaktadır.15 Mart 2011’den bu yana süren ve şiddeti gün geçtikçe artan savaş sebebiyle Suriyeli insanlar ülkelerine sınırı olan bölgelere ve ülkelere göç etmektedirler. Göç alan ülkelerden bir tanesi de Türkiye’dir. Türkiye Suriye ile 911 kilometrekarelik bir sınıra sahiptir.
Gerek coğrafi, gerek sosyolojik, gerek ekonomik yapının birbirine yakın olması ve Suriyeli insanların bir kısmının Hatay, Gaziantep, Kilis gibi sınır şehirlerinde yakınlarının olması, savaştan önce ülkemizin Suriye yönetimiyle iyi ilişkiler içinde olması ve Türkiye’nin bu noktada kamu hizmetleri açısından Suriye’den daha iyi durumda olması göçlerin hızını ve yoğunluğunu arttırmıştır. Sadece Hatay kentinde kayıtlı ve kayıt dışı 500 bini aşkın Suriyeli mülteci yaşamaktadır, bu sayı ülkemizdeki toplam Suriyeli nüfusunun sekizde birini oluşturuyor. 2018 yılı kaynaklı bilgilere göre Hatay’ın nüfusunun beklenilenin üstünde bir artış göstermesi İl Göç İdarelerini ve ilgili kamu kuruluşlarını harekete geçirmiştir. Ayrıca Hatay gibi şehirlere yerleşmiş olan Suriyeli mülteciler beraberlerinde topluma yarar ve zarar sağlayacak birçok olguyu getirmektedir. Gaziantep şehrinde yaşayan Suriyeli mültecilerin bir kısmı Hatay’dan farklı olarak kamplarda yaşamaktadır. Gaziantep’in İslahiye ilçesinde ve civar köylerinde sonbaharın ilk aylarında özellikle üzüm gibi meyvelerin ticaretinin yoğun bir şekilde yapılması mevsimsel işçilik için Suriyeli mültecilerin bu ilçeye yerleşmesine sebep olmuştur. Ekonomik anlamda daha iyi durumda olan Suriyeliler ise iki şehirde de cep telefonu ticareti, restoran işletmeciliği, nargile ve tütün mamulleri ticareti, otel işletmeciliği gibi işlere yönelmiştir, ancak bu işleri yapan insanlar mevsimlik işçi sayısına oranla çok daha azdır. Bütün Antep şehrinde 34 bini kamplarda olmak üzere 165 bin kayıtlı Suriyeli insan yaşamaktadır. Kaydı olmayan Suriyelilerle birlikte bu sayının 200 bini bulduğu tahmin edilmektedir.Güney ve Güneydoğu illerinin bazılarını ele alan bir araştırma sonucunda nüfusu çok az olan Kilis şehrimizin insanlarının yüzde sekseninin artık Suriyelilerden oluştuğunu görüyoruz. Bu durum Hatay, Gaziantep, Mersin gibi daha büyük şehirlerde bu kadar etkili olmasa da ekonomik, sosyolojik durumu oldukça etkilemektedir.

- Kaynak:mülteciler.org.tr
- Mayıs, 2019
 Farklı bir perspektiften bakacak olursak; mülteci sayısının yüksek olduğu bu iki şehirde işverenlerin ucuz işgücünden faydalanmak ve genel sağlık sigortası gibi yükümlülüklerden kaçınmak için Suriyeli mültecileri çalıştırması bu şehirlerin kendi saf işgüçlerini olumsuz etkilemiş ve birçok Türk vatandaşının işsiz kalmasına sebep olmuştur. Ayrıca ekonomik anlamda Suriyeli insanların yaşadığı sorunlar ve sürtüşmeler Hatay ve Gaziantep şehirlerinin huzurunu da tahrip etmiştir. Birçok kez vatandaşlarımızın bu olaylardan şikayet etmesi bunun sonucunda da güvenlik güçlerinin harekete geçmesi olayları kısa vadede çözmüş ve geçtiğimiz son 3 yıla rağbetle bu sürtüşmeler azalmıştır. İki şehrin ekonomik alışkanlıklarını değiştiren, tahrip eden ve kimi zaman iyileştiren Suriyeli mülteciler artık özellikle ülkemizin Suriye sınırına yakın şehirlerinde azımsanmayacak kadar büyük bir etkiye sahipler.
Suriyeli insanlar; ülkemizde onlara sağlanan kolaylıklar ve fırsatlar doğrultusunda yerleştikleri şehirlerimizden, devletimizin hoşgörülü tavrı ve yardımları etkisiyle iç barış tamamen sağlansa bile ülkelerine dönmeyeceklerinin sinyalini vermektedir.
                                                                   
                                                                                                                           
MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ                                                                                          BÖLGESEL ANALİZ TOPLULUĞU

Edip GEZGİN

Yorumlar

Popüler Yayınlar