19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı

  Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, her yıl 19 Mayıs’ta kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti tarihi ve Türk Kurtuluş Hareketi açısından büyük önem arz eden ve her Türk gencinin tarihsel niteliğini ve anlamını ayrıntıyla bilmesi gereken önemli milli bayramlarımızdan biridir.
     19 Mayıs 1919, tarihsel olarak, ulu önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün Samsun’a çıkıp ülkemizi hiçbir yasal dayanak olmadan işgal eden, İtilaf Devletleri ve onların emperyalist emellerine karşı mücadelemizin başladığı kutlu günümüz olarak tarihimizin şanlı sayfalarına geçmiş ve Türk Kurtuluş Savaşı’nın başladığı gün olarak kabul edilmiştir. Milli bayram olarak 19 Mayıs, Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni’nin   önerisi ve Atatürk’ün onayı ile Atatürk Günü’nün tüm gençliğe mal edilebilmesi için 20 Haziran 1938’de   her yıl ‘Gençlik ve Spor Bayramı’ olarak kutlanması   kararlaştırılmıştır. 19 Mayıs’ı Türk gençliğine adayan Ulu Önder: ‘Türk gençliği, amaca, bizim yüksek ülkümüze, durmadan, yorulmadan yürüyecektir’ sözü ile Türk genci ve gençliğine olan güvenini belirtmiştir.
        Dolayısıyla hem Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün ‘’ Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu kafidir’’ sözünü rehber edinerek hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş aşamasında çekilen zorlukları ve mücadeleyi yad ederek bu kutlu günü anlamak ve bu doğrultuda her eylemimizde ve nefesimizde bu şanlı mücadelenin evlatları olarak Cumhuriyet değerlerini ve Mustafa Kemal ATATÜRK’ün öğretilerini koruyup, benimsemenin bir Türk gencinin en hakiki ve temel görevi olduğunu kavramalıyız. Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı bu günde başta Kurucu Liderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere Kurtuluş Savaşı’mızda mücadele etmiş olan atalarımızı başlattıkları bu onurlu hareketin 100. yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyoruz.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Bölgesel Analiz Topluluğu

Siyaset Bilimi Ve Uluslararası İlişkiler 

Kubilay KIVANÇ

Yorumlar

Popüler Yayınlar