MAVİ VATAN’DA GÜVENDEYİZ

 Vatanımızı çevreleyen Karadeniz, Ege Denizi ve Akdenizde eş zamanlı olarak, toplam 103 gemimizin katılımıyla gerçekleştirilen Cumhuriyet tarihindeki ilk ve en geniş kapsamlı deniz savaş tatbikatı “Mavi Vatan 2019” gerçekleştirildi. 2006 yılında bu tatbikata “Mavi Vatan” adını veren emekli Tümamiral Cem Gürdeniz tatbikatın başarılı bir şekilde sonuçlandırıldığını söylerken “Mavi Vatan bizim savunmamızı, güvenliğimizi, refahımızı ve hatta mutluluğumuzu etkiler. Mavi Vatanın ana vatandan hiçbir farkı yoktur, Tük halkının Mavi Vatanına sahip çıkması gerekir” cümlelerini kullandı.
  27 Şubat-8 Mart tarihleri arasında gerçekleşen tatbikata 13 fırkateyn, 6 korvet, 16 hücumbot, 7 denizaltı, 7 mayın avlama gemisi, 17 yardımcı sınıf gemisi, 14 karakol gemisi, 22 çıkarma gemisi, 1 eğitim gemisi olmak üzere toplam 103 gemi katıldı. Buna ilave olarak insansız hava araçları, Su Altı Taarruz (SAT) ve Su Altı Savunma (SAS) görev timleri, amfibi deniz piyade taburları, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan genel maksat ve taarruz helikopterleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan taktik hava ve havadan ihbar kontrol uçakları, Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan, Sahil Güvenlik gemileri ve botları da katıldı. Ayrıca Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılan ANKA ve Bayraktar İnsansız Hava Araçları, ilk büyük görevini yapan ada sınıfı korvetlerden üçüncüsü TCG Burgazada ve Kara Kuvvetleri Komutanlığıyla icra edilen koordineli harekatta kullanılan UMTAS ve CİRİT silah sistemleri yerli savunma sanayimizin ürettiği önemli silahlardandır.
 Tatbikatta, su üstü savaşı, hava savunma, denizaltı savunma, mayın savaşı, elektronik savaş ve deniz denetim harekâtı hazırlık eğitimleri ve gelişmiş insansız su üstü hava hedeflerine silah atışları gibi eğitimler başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.
 Üç denizi kapsayan geniş bir deniz tatbikatı daha önce olmamıştı. Neden böyle geniş kapsamlı bir tatbikata gerek görüldüğü akla gelen sorulardan. Elbette bu tatbikatın yapılmasının önemli nedenleri var.
  İlk olarak Yunanistan Türkiye’yi  kara kuvvetleri yönünden güçlü, ancak deniz kuvvetleri yönünden etkin olmayan bir devlet olarak değerlendirmekte, kendini Ege Denizi’nde  üstün güç olarak görmektedir. Ayrıca son yıllarda 18 adayı işgal ettiği de bilinmektedir.
  Diğer nedenlerden biri Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Doğu Akdeniz bölgesinde büyük şirketlerle yaptığı sondaj anlaşmalarıdır. Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi’nin kullanmak istediği bu ekonomik güç , güç dengeleri değiştirebilecek kapasitededir. Türkiye Cumhuriyeti’nin geri planda kalması milli çıkarlara aykırıdır. Bu yüzden, gerçekleştirilen Mavi Vatan Tatbikatının askeri, ekonomik ve siyasi gerekçelerinin olduğunu bilmek yanlış değildir.
  Tatbikatta geri plana atılmayacak diğer hususlardan biri Türk Deniz Kuvvetleri’nin teknolojik ve askeri yönden üstünlüğünü ve gücünü ortaya koymasıdır. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan 'Business Insider' isimli internet sitesinin "2018'in en güçlü 15 ordusu listesi"nde dünyanın en güçlü orduları sıralanmıştı. Almanya’yı gerisinde bırakan Türkiye ordusu dördüncü sırada yer almış ve yapılan bu tatbikatla birlikte Türkiye ordusunun gücünü tescillemiştir.
  İçeride ise Balyoz, Ergenekon ve benzer davalarla boğulan, ardından FETÖ unsurlarınca ele geçirilmek istenilen silahlı kuvvetler, birden fazla yerde aynı operasyon yapabilecek kabiliyetinin var olduğunu bizlere Mavi Vatan Tatbikatıyla göstermiştir. İçeriye güven, dışarıya caydırıcılık sağlamayı amaçlayan tatbikat başarılı bir şekilde sonuçlanmıştır.

Gülçin ÇETİN

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Siyaset Bilimi Ve Uluslararası İlişkiler

Bölgesel Analiz Topluluğu

Yorumlar

Popüler Yayınlar