HUAWEI YÖNETİCİSİ MENG WANZHOU’NUN TUTUKLANMASI VE BU BAĞLAMDA AMERİKA-ÇİN TİCARET SAVAŞINA ETKİSİ

                                      
Dünyadaki en büyük ikinci telefon üreticisi olan  Huawei’nin finansal işler müdürü Meng Wanzhou, Amerika Birleşik Devletleri’nin(ABD) talebi üzerine 1 Aralık’ta Kanada’nın Vancouver kentinde tutuklandı.
ABD Adalet Bakanlığı, Huawei’ye İran’a yaptığı yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle soruşturma başlattı.Amerika, Huawei yöneticisi Meng’in İran’da faaliyet gösteren Skycom[1] adlı Huawei bağlantılı şirket hakkında uluslararası bankalara yanlış bilgiler verdiği ve ABD menşeli ürünleri İran’a gönderdiği  iddasında bulundu.
 Arjantin’deki G20 zirvesinde ‘90 günlük yeni gümrük vergisi getirmeme’[2] konusunda  ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasındaki uzlaşmadan çok kısa bir süre sonra Meng’in tutuklanması akıllarda soru işareti uyandırdı. Peki bu tutuklanmanın anlamı ne? ve ticaret savaşlarının canlanmasında tekrar etkili olacak mı?
Çin’den Abd’ye Sert Uyarı:
Bu gelişmelerden sonra Çin Dışişleri Bakanı Le Yucheng ile ABD Büyükelçisi Terry Bransstad bir araya geldi. Bu görüşmede Çin Dışişleri bakanı tutuklanmayı şiddetle protesto etti. 
ABD’nin Kanada’dan Meng Wanzhou’nun iadesini istemesiyle birlikte Çin, Kanada’nın Meng’i hemen serbest bırakmaması halinde ‘ağır sonuçlar’ile karşılaşacağını duyurdu.
Borsadaki Değişim:
Amerika ile Çin’in ‘90 günlük ek gümrük vergisi getirmeme’ konusunda uzlaşmaları ‘Ticaret savaşı bitiriyor mu?’ sorusunu akıllara getirmişti. Ancak Amerika tarafından ticaret ateşkesine risk getirebilecek tutuklama haberiyle borsalarda da hareketlenme oldu.
Asya borsaları güne sert kayıplarla başlarken ABD vadelileri de endekslerde sert düşüş yaşanacağına işaret ediyor. [3]
Meng Wanzhou’nun Amerika’ya iade olması durumunda veya tutuklanma sürecinin devam etmesi halinde Çin’in uygulayacağı politikalar nedeniyle borsada çok daha yüksek seviyelerde iniş olması beklenmektedir. Bunun hem küresel bir etkisinin olacağı ve ticaret savaşlarının yeniden doğacağı günler bizi beklemektedir.


Ticaret Savaşları Yeniden Mi Doğuyor?
Çin Komünist Partisi(ÇKP), Global Times gazetesinde ABD’nin Huawei’yi hedef alarak Çin ürünlerinin küresel piyasasını etkilediği yorumunda bulundu.  Bu olayın hedefinin uluslarası alanda Çin ürünlerine olan itibarı azaltmak olduğu nitelendiriliyor.
ABD Trump başkanlığında Çin’e 375 milyar dolarlık dış ticaret açığı vermesiyle Trump ticarette korumacı bir politika izledi.


ABD ile Çin arasında 1 Mart’da Trump’ın  çelik ithalatında yüzde 25, alüminyum ithalatında yüzde 10 gümrük vergisi uygulamaya başlamasıyla bir ticaret savaşı yankıları uyandırdı. Çin’de misilleme olarak  Amerika menşeli ürünlere ek gümrük vergisi getirmesiyle bir kriz oluştu. Bu kriz Amerika ve
Çin’in ek vergileri arttırmasıyla küresel etkisi bulunan ticaret savaşına dönüştü.
G20 zirvesinde Çin ve Amerika’nın  vergilerde 90 günlük askıya alma uzlaşmasından saatler sonra Meng Wanzhou tutuklandı. Bu olay gündemi  bitmek üzere olan ticaret savaşı küllerinden yeniden mi doğacak? sorusuyla meşgul etti.
Çin bu tutuklamayı protesto etti ve ilerleyen günlerde yapacağı politikaların sinyalini verdi.Eğer Kanada Meng’i iade etmezse Çin’in uzlaşmaları bırakması söz konusu olabilir.
SONUÇ:
Amerika’nın korumacı politikalarıyla dış ticaret açığını kapatamadığı görülmüştür. Bu bağlamda Amerika hem dış ticaret açığını kapatmak hem de dünyanın en büyük pazarı olabilme isteğini gerçekleştirebileceği politikalar izlemektedir.Bu nedenle dünyanın en büyük 2. telefon üreticisi olan Huawei’nin finansal işler müdürü Meng Wanzhou tutuklanmıştır. Buradan küresel piyasada önemli pazar oranına sahip Çin menşeli Huawei firmasının uluslarası alanda itibarını azaltma olarak sonuç çıkarabiliriz.
Meng, İran’a uygulanan yaptırımları deldiği iddasını reddetmektedir.Çin, Meng’in serbest bırakılmaması halinde kısa vadade 90 günlük ek gümrük vergilerin askıya alınması uygulamasını bırakıp, ticaret savaşlarının ise devam edeceği potansiyel olarak görülmektedir. Uzun vadade ise Çin uluslararası alanda karşımıza ‘süper güç’ olarak çıkabilecektir. 
 Bu olayda önemli bir ülke konumunda Kanada gözükmektedir. Kanada’nın Meng’i Amerika’ya iade etmesi durumunda Çin ve Kanada arasında bir kriz yaşanması söz konusu olabilir. Aynı zamanda Meng’in serbest bırakılması halinde ise Amerika ve Kanada ilişkilerinde olumsuzluklar yaşanabilir.

Elif YILMAZ
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 
Bölgesel Analiz Topluluğu
Muğla/ Türkiye


[1] Anna Mehler Paperny, Ben Blanchard Toronto/Beıjıng, 10 Aralık (Reuters)
[3] Çin, Kanada'da Tutuklanan Huawei Yöneticisinin Serbest Bırakılmasını Talep Ediyor, https://www.theguardian.com/technology/2018/dec/05/meng-wanzhou-huawei-cfo-arrested-vancouver


Yorumlar

Popüler Yayınlar