Bask Bölgesi ve ETA Terör Örgütü


Günümüzde dünya üzerinde birçok terör örgütü yer almaktadır.Türkiye açısından en fazla bilinen ve halen mücadele ettiğimiz terör örgütleri PKK/PYD/YPG ve İŞİD gibi unsular olsa da diğer bölge ve ülkelerde varlığını sürdüren terör örgütleri dünyanın çeşitli yerlerinde kanlı eylemlerde bulunmaktadır.Çoğu terör örgütü amacını bağımsızlık ve özerklik elde etmek olarak açıklasa da perdenin arkasında ki sahne çok farklı amaçlara hizmet etmektedir.Örneğin Kürt halkının bağımsızlığı için savaştığını iddia eden PKK mensupları en çok zararı yine Kürt halkına vermektedir.Türkiye Cumhuriyeti’nin Doğu Bölgesi için yaptığı yatırımları baltalayan ve günümüze kadar ki süreçte Kürt halkının yerleşim yerlerine baskınlar düzenleyip zorla terör örgütüne katmak istedikleri gençleri kaçıran PKK mensuplarının şüphesiz amacı bağımsızlıktan ziyade kendi çıkarlarını,ideolojilerini bölge üzerinde yaymaya çalışmaktır.Bu amaç doğrultusunda hiçbir etnik unsurun PKK sempatizanları için önem belirtmediğini söylemek mümkündür.
Kürt halkına zulmeden,Türkiye Cumhuriyeti üzerinde bölücü planlar sergileyen PKK gibi dünyanın birçok yerinde farklı terör örgütleri yer almaktadır.Bunlardan birisi de ETA Ayrılıkçı Terör Örgütüdür.ETA unsurları da İspanya Hükümeti ile Bask bölgesinde özerklik elde etmek için silahlı çatışmalara girmiş ve 1968-2011 yılları arasında 829 kişinin ölümünden sorumlu tutulmuştur.Bu açıdan PKK ile benzerlik taşıyan ETA, 5 Eylül 2010’da artık silahlı yollarla değil demokratik yollarla haklarını savunacağını açıklamış ve 10 Ocak 2011 tarihinden itibaren kalıcı ateşkes ilan ettiğini duyurmuştur.
ETA Terör Örgütü Simgesi
Kaynak: http://www.memleketpostasi.com/eta-orgutunu-lagvettigini-acikladi
Bask Yurdu ve Özgürlük ya da ETA (Baskça: Euskadi Ta Askatasuna), İspanya ve Fransa sınırları içinde yaşayan Bask kökenli topluluğa ait bağımsız bir devlet kurma amacı güden Marksist-Leninist, ayrılıkçı örgüttür.(1)
1959 yılında Franco diktatörlüğüne karşı kurulan örgüt, İspanya'nın kuzeydoğusundaki ve Fransa'nın güney batısındaki Bask bölgesinin bağımsızlığı için 1968 yılından bu yana faaliyetlerde bulundu. Zaman içinde kültürel hakların savunuculuğu düzleminden, silahlı eylem biçimine yönelen örgüt 1979'da hükümet tarafından Bask Bölgesi'nde yaşayan yaklaşık iki milyon kişiye önemli ölçüde özerklik tanınmasına rağmen tam bağımsızlık için silahlı mücadeleye devam etti.(2)

Batasuna ismiyle bilinen ve şu an yasaklanmış durumda olan parti de örgütün siyasi kanadını oluşturmaktadır. Bu parti Bask Bölgesi'nde oyların genelde %10 ile %20'sini toplamaktaydı.


ETA’nın Madrid Üniversitesinde, hepsi sol fikirli öğrencilerden oluşan gerilla üniteleri mevcuttur. Her ünite ortalama 200’er öğrenciden oluşmuştur. Vur-kaç taktiği uygulayıp polislerle çatışmalara giren bu terörist grubun amacı; Franko rejimini devirip yerine Marksist-Leninist doğrultuda solcu bir rejimi kurmak, Bask bölgesini İspanyadan ayırıp, bağımsız bir devlet teşkil etmek ve doğrudan Avrupa Federasyonuna entegre etmektir.(3)


BASK BÖLGESİ HARİTASI
                                         Kaynak: http://avrupaforum.org/avrupada-bagimsizlik-isteyen-halklar

Ayrıca 1968'den bu yana düzenlediği eylemlerle 829 kişinin ölümüne neden olan ETA, İspanya'nın yanı sıra Avrupa Birliği ve ABD tarafından da terör örgütleri listesine alındı. ETA, 24 Mart 2006'da yapılan ateşkesi ihlal etmiş ve 30 Aralık 2006'da Madrid Barajas Uluslararası Havalimanı'nda bir bombalı saldırı gerçekleştirdi. 9 Nisan 2017 'de artık tamamen silahları bırakıp silahların bulunduğu 8 adet depoyu söyledi ve süresiz ateskes ilan etti.(4)
Sonuç:
Bask bölgesinde özerklik isteyen ETA mensubu üyelerin bölgede gerçekleştirdiği çeşitli eylemler sonucunda toplam 829’dan fazla insan hayatını kaybetmiştir.5 Eylül 2010 tarihinden itibaren silahsızlanma çağrısı yapan örgüt tüm faaliyetlerini sonlandırmış ve sahip olduğu tüm silahları 9 Nisan 2017’de İspanya Hükümeti’ne teslim etmiştir.İspanya Hükümeti’nin kararlılığı ve bölgede ETA mensubu üyelere karşı gerçekleştirdiği operasyonlar başarıya ulaşmış ve bölgede ki terör korkusu son bulmuştur.Küresel dünya sisteminde hangi amaçla olursa olsun silahlı eylemler yaparak,suçsuz insanları katlederek özerklik istemek kabul edilemez bir durumdur.ETA terör örgütü hem siyasi yapılanması olan Batasuna partisini hem de sahada çatışma halinde olan terör yandaşlarının desteğini de artık kaybetmiş ve tarihin tozlu raflarında yerini almıştır.

Kaynakça:
1-ETA (https://tr.wikipedia.org/wiki/ETA)
2-ETA Örgütü neden kuruldu?
(https://www.timeturk.com/eta-orgutu-neden-kuruldu/haber-814457)
3-İSPANYA BASK BÖLGESİ BAĞIMSIZLIK ÖRGÜTÜ (ETA) ve PKK - Dr. Tahir Tamer KUMKALE(http://www.turansam.org/makale.php?id=558)
4-ETA Örgütü Neden Kuruldu? (https://tr.wikipedia.org/wiki/ETA)


H.İbrahim SANCAKTAR
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi






Yorumlar

Popüler Yayınlar